MİT öğrenip uyarınca erkene çekilen darbe planını bozan “kararlılık adımları” çok hızlı atıldı

Türkiye 15 Temmuz akşamı çok vahim bir olay yaşadı. İlk anlarda küçümsenen, fakat ayrıntıların ortaya çıkmasıyla gözü kara girişimin  boyutları ürkütücü tabloyu ve kritik noktaları gözler önüne serdi.
Örneğin…
Kamuoyu darbe girişimini İstanbul’da köprülerin tankla kapatınca öğrendi. Üstelik 22.30 gibi herkesin ayakta olduğu çok erken bir saatte.
Geçmiş darbelerin sabaha karşı yapıldığı bilindiği için, o saatte darbe pek çok kişiye inandırıcı gelmedi. Nitekim tartışmalar halen bu noktadan başlıyor.
Bu durumu…
Ankara’daki her şeye kulağı delik dostumuzla dün konuşurken şunu söyledi:
“MİT darbeyi önceden öğrendi ve gerekli uyarıları yaptı. 15 Temmuz gündüz saatlerinde de hazırlıkları tespit etti. Bunun üzerine, sabah saat 03.00 olarak planlanan darbe öne çekildi.”
Söylediklerini zaman zaman bu sütunlardan aktardığımız ve verdiği bilgiler bugüne kadar hiç yanlış çıkmayan dostumuz şunu da anımsattı:
“Dikkat edilirse, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ilk tepkileri çok hızlı ve kararlı bir şekilde verdiler. Oysa siyasiler bu gibi durumlarda önce temkinli olmayı seçerler.”
Söylediği şu:
“Başlamış bir darbe, haber alınması nedeniyle erkene alınınca planın işleyişi bozuldu. Siyasi iradenin çok hızlı attığı kararlılık adımları da darbecileri şaşırttı.”
Yorumu şu:
“Darbeciler her şeyi planlamış olabilirler, ama karşılarında halkı bulacaklarını düşünemediler. Bu olayın kahramanı halktır. Darbenin başarısız olmasının en önemli nedeni bu.”