Yıldırım Belediye Başkanı Edebali çözümü buldu: 40 bin kaçak konuta ‘kentsel gelişim’ formülüyle elektrik-su!

YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI EDEBALİ
YILDIRIM BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL HAKKI EDEBALİ

Tarih 1 Mayıs 2015… Bağlarbaşı’na propaganda çalışması için giden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, adeta Bursa gerçeği olan kritik bir sorunla karşılaştı.
Vatandaş…
Evleri kaçak olduğu için elektrik, su ve doğalgaz bağlanmadığını söyledi.
Girişimler oradan başladı ve AK Parti 1 Kasım seçimi öncesinde kaçak yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanmasını seçim vaatleri arasına aldı.
Benzer bir vaadi CHP de gündemine aldı.
Seçim sonrası gündeme ilk gelen ilk yasal düzenlemeler arasında bu konu da vardı. Nasıl bir kentsel ihtiyaç olduğunu anlatmak için Ankara yolunu aşındıranlara Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali öncülük etti.
Edebali defalarca Ankara’ya gitti.
Gerçi…
Yasa çıktığında vatandaş beklediği gibi olmadığı düşüncesine kapıldı. Hatta, bize gelen elektronik posta, mesaj ve telefonlarda şu söyleniyordu:
“Yasada kentsel dönüşüm şartı var. Kentsel dönüşüm bölgesi dışındaki evlere belediyeler işlem yapmıyor.”
İşte…
Bu soruna formülü de Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali buldu.
Ruhsatsız oldukları için yalnızca Yıldırım’da 40 bin eve elektrik, su, doğalgaz bağlanamadığını belirten Edebali, formülü şöyle anlattı:
“Daha önce çıkan yasaya göre, 2004 öncesi ruhsatsız yapılara elektrik ve su bağlanabiliyordu. Yeni yasa 30 Kasım 2015 tarihi öncesinde yapılanlara bağlanabilmesine şart getiriyor.”
Şöyle devam etti:
“Şart da şu: Eğer o bölge belediye tarafından kentsel gelişim alanı ilan edilmişse su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.”
Bunun ne anlama geldiğini söyledi:
“Belediye Kanunu 73. maddeye göre kentsel gelişim alanı, 6306 sayılı yasaya göre de riskli alan… Bu ikisi aynı şey.”
Şöyle sürdürdü:
“Belediye kentsel gelişim alanı ilan etmişse, oradaki ruhsatı olmayan yapı sahibi vatandaşlardan su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerinin 10 yılla sınırlı olduğuna dair bir taahhüt alacak.”
Şu müjdeyi verdi:
“Yıldırım Belediye Meclisi’nde karar aldık ve kaçak yapı konusunda problemli yerleri kentsel gelişim alanı ilan ettik.”
Konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ ve AK Parti İl Başkanlığı ile de görüştüklerini söyleyen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali şu noktada iddialı:
“Yıldırım’da 1 ay içinde su, elektrik, doğalgazı olmayan ruhsatsız bina kalmayacak.”
Nasıl olacağını da açıkladı:
“Vatandaş belediyeye geldiğinde taahhüt alacağız ve sakınca olmadığı yazısı vereceğiz. O yazıyla da evlerine su, elektrik ve doğalgaz bağlatabilecekler.”