Bursaray’da sürpriz… İlk projeye dönülüyor, metro Yıldırım’da yeraltından mahallelere giriyor

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE

Aslında… Erdem Saker döneminde yapılan Bursaray’ın ilk projesinde, kentin doğusundaki bölge için farklı bir taşıma planlaması yapılmıştı.
O projede…
Bugün Kent Meydanı Alışveriş Merkezi olan eski otobüs terminalinin olduğu yerde üç yöne açılan katlı yer altı istasyonu planlanmıştı.
Hatlardan biri kentin kuzeyinde ovaya doğru açılacak ve Otobüs Terminali’ne gidecekti. Bir hat düz devam edip Ankara Yolu’nda ilerleyecekti.
Bir hat da…
Fevzi Çakmak Caddesi’nden çıkıp Şehreküstü’ye ulaşacak, oradan Haşim İşcan’ı izleyerek Gökdere’den Yıldırım’a geçecek ve Kasım Önadım Bulvarı’na ilerleyecekti.
Bu arada…
Merinos İstasyonu’ndan ayrılacak bir kol da Atatürk Stadyumu-Altıparmak güzergahından Atatürk Caddesi ve Setbaşı’na ulaşacaktı.
O günün koşullarında, projede değişiklik yapıldı. Terminal ve Ankara Yolu’na çıkış bırakılmadı. Bugünkü Fevzi Çakmak-Şehreküstü güzergahından Haşim İşcan’a gelindi ve para bittiği için sistem de orada bitti.
Bir sonraki dönem…
Bırakılan Haşim İşcan hattından ilerlendi Gökdere’ye gelindi. Değiştirilen projeye göre Yıldırım’a geçilmeyip Gökdere Bulvarı’ndan aşağı dönüldü ve viyadükle Ankara Yolu’na çıkıldı.
O dönem Arabayatağı’nda sona eren Bursaray bu dönem Kestel’e kadar uzatıldı.
Ne var ki…
Ankara Yolu’ndan ilerleyen Bursaray yolun üstünde yaşayanlar için de, altında yaşayanlar için de yerleşim alanlarına uzaklığı nedeniyle ulaşım sorunları ortaya çıkarıyor.
Öyle olunca da taşınan yolcu kapasitesi olması gerekenin altında kalıyor.
İşte…
Güzergahı böyle değişen Bursaray şimdi Recep Altepe dokunuşu ile olması gerektiği gibi daha fazla yolcu taşımak üzere projenin aslına dönüyor.
Onu da…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yıldönümü değerlendirmesi yaptığı basın toplantısında günün sürprizi olarak açıkladı.
Üstelik…
Açıklarken de, samimiyetini sergiledi:
“Aslında Cumhuriyet Caddesi tramvayını İncirli Caddesi’nden sonraya uzatmak istemiştik. Fakat buradaki caddelerin durumu ortada. O nedenle burada yeni bir sorun istemedik.”
Sonra da ekledi:
“Bu nedenle, metroyu tümü yeraltından olmak üzere Gökdere’den itibaren Şevket Yılmaz Hastanesi’ne kadar 6 kilometre uzatacağız.”
Böylece…
Ankara Yolu’na paralel ve mahallelerin içine yeraltından giren metroyla kentin doğu bölgesindeki ulaşım sorunu çözülecek, proje de rayına oturtulacak.
Gerçekten de…
Son günlerin en büyük sürprizi bu oldu.