Yabancı eğitim uçağı ihalesi iptal edildi, Bursa’nın Kartal’ı daha fabrikası gelmeden siparişi gördü!

BURSA'NIN KARTAL'I AQUİLE UÇAKToplantının üzerinden tam bir ay geçti… Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Gökçen Şirketler Topluluğu CEO’su Celal Gökçen basın toplantısı ile “Bursa’nın artık uçak fabrikası olduğunu” açıkladılar.
Öyküsü de ilginç…
Bursa’nın otomotiv ve raylı sistemden sonra uçak üreten kent olması için de araştırmalar yapan Büyükşehir Belediyesi’nin radarına Almanya’da Aquile markasıyla küçük eğitim uçakları üreten bir fabrikanın satılık olduğu takılıyor.
Başkan Altepe bunun üzerine gece 23.00’te, iyi bir sivil pilot olduğunu bildiği Celal Gökçen’i arayıp “fabrikayı satın almasını” öneriyor.
Sonrasını Gökçen o toplantıda “Uçma sevgimiz dışında uçaklarla hiçbir ilgimiz yokken, gece gelen telefonla ayda 2 uçak üreten bir fabrikanın sahibi olduk” diyerek açıkladı.
Şimdiyse…
İtalyanca’da Kartal anlamına gelen Aquile markalı uçak fabrikası sahibi olan Bursa, yepyeni bir heyecan yaşıyor. Çünkü, Bursa’nın Kartal’ı daha fabrikası taşınmadan, ilk siparişin işaretini aldı.
O adımlar da Ankara’da atıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile eğitim uçağı Aquile’yi üretecek olan Celal Gökçen geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gittiler.
İlk olarak…
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na uçak projesini anlatan Altepe, asıl hedefin
“Savunma sanayinde Bursa’nın rolünü arttırmak” olduğunu söyledi.
Ardından…
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a uçak projesi ve hedefleri anlatıldı. Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ile de görüşüldü.
Sonra da…
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bir araya gelindi. Altepe ve Gökçen görüşmede Aquile’nin teknik özellikleri yanında, asıl amacı bir kez daha dile getirdiler:
“Savunma sanayinde yerli sanayinin payını geliştirip arttırmak, Türkiye’nin uçak üreten ülke olarak gelişimini sağlamak.”
En önemlisi…
Yaptıkları görüşmelerin tümünde şunu önerdiler:
“Savunma Sanayi İcra Kurulu gündeminde Hava Kuvvetleri için 52 eğitim uçağı alımı var. Dışarıdan almak yerine, Bursa’nın Kartal’ını öneriyoruz.”
İşte…
O toplantıda alınan kararları önceki akşam Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı. Gerçi, kamuoyuna yapılan açıklamada dillendirilmedi, ama Bursa’ya da çok güzel bir haber geldi.
Çünkü…
Savunma Sanayi İcra Kurulu, 52 eğitim uçağı alımını iptal edip Bursa’nın Kartal’ını değerlendirmeye almıştı.
Haber…
Elbette kesin sipariş anlamına gelmiyor, ama daha fabrikası taşınmadan Aquile’nin ilk siparişine kapı açıldığı anlamına geliyor. Bursa’nın Kartal’ı uçmaya yüksekten başladı bile denebilir.