Bu çevre projesiyle Bursa özel olacak: Kanalizasyon atığından üretilecek elektrik kenti aydınlatacak

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE

Şu bir gerçek ki… Hem devlet, hem yerel yönetimler çevre konusunu çok geç öğrendiler. Hatta, başlangıçta çevrenin önemine karşı direnç bile gösterdiler.
Fakat…
Günümüzde çevre bilinci arttı, üstelik daha iyi bir yaşam yolunun çevreden geçtiği anlaşıldı.
O bakımdan…
Devlet ve yerel yönetimler çevre konusuna daha fazla önem verir hale geldiler. Buna ihracatçı sanayinin karşısına çevre kriteri çıkması eklenince çevreci üretim kendiliğinden zorunlu oldu.
Şimdi…
Yerel yönetimlerin çevre bilinci Bursa Büyükşehir Belediyesi yeni projesiyle bambaşka bir boyuta ulaşıyor. Projenin Bursa’yı en özel kent yapacağını söylemek bile mümkün.
Çünkü…
Kentin kirini akıttığı kanalizasyonların toplandığı arıtma tesislerinde biriken atık çamuru artık doğaya atılmayacak, kenti aydınlatan enerjiye dönüşecek.
Bunu da…
Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe açıkladı.
Söze…
“Arıtma tesislerinde atık suları arıtırken arıtma çamuru birikiyor. Bunu nasıl yok edebileceğimizi düşündük” diye başladı ve şunu söyledi:
“Amerika’da, New York ve Cincinnati’deki arıtma tesislerini incelerken son teknolojiyi gördüm. O sistemde çamur kendi kalorisiyle yakılıyor ve bu da enerjiye dönüşüyor. Hem atık yok oluyor, hem enerji üretiliyor.”
Ardından…
“Benim mesleğim basınçlı kaplar ve buhar kazanları” dedi ve şunu anlattı:
“Bursa’ya döndüğümde ‘Biz bunları yaparız’ dedim. Yapılamayacağını düşünenler oldu, ama kimlerle çalışabileceğimizi söyledim. Şimdi Mustafakemalpaşa’da bir Bursa firması kazanları üretiyor.”
Sistemin özelliğini de açıkladı:
“Atık çamurumuzu ölçtük, 3600-3800 kalori arası. İyi bir linyit kömürünün kalorisi de 3800. Akışkan yataklı kazanda çamuru doğalgazla tutuşturup, ısıyı 800 dereceye yükselteceğiz, sonra da doğalgazı keseceğiz.”
Şunu sözlerken de gözleri aydınlandı:
“3600 kalori çamurumuzdan elektrik elde etmek üzere ilk etapta 2.5 megavat gücünde bir santral kuracağız. Böylece kendi enerjimizi karşılayacağız. İleride bu sistem büyür, kenti de aydınlatır.”