Bursalı mimar ve mühendis işadamlarının dünyaya açılma planı… İlk adım Bosna’da atıldı!

BUMİAD HEYETİ BOSNA BİGMEVBursa Mimar Mühendis İşadamları Derneği’ne, üyelerin özellikleri nedeniyle teknik işadamları derneği demek de mümkün. İçeride farklı çalışmalara imza atan BUMİAD, geçen hafta gerçekleştirdiği Bosna ziyaretiyle dışa doğru da yine farklı bir adım attı.
Kısa adıyla BİGMEV olarak bilinen Bosna ile İlişkileri Geliştirme Vakfı’nın organize ettiği gezide, 20 işadamı Saraybosna ve Mostar’da kentsel inceleme yapıp üretim tesislerini gezdi, iş dünyası ve yerel yöneticilerle görüştü.
Geziyi…
BUMİAD Başkanı Orhan Efe ile konuştuk. İhracata yönelik 3 aşamalı olarak geliştirdikleri yoğun dış programı şu sözlerle anlattı:
“Kısa vadede Rusya, İran ve Türki cumhuriyetlere; orta vadede Balkan ülkelerine, uzun vadedeyse Mısır, Hindistan, Çin’e yönelik projeler geliştiriyoruz.”
Bu amaçla…
OECD, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin gelecekleriyle ilgili tahmin raporları üzerine senaryolar ürettiklerini kaydeden Efe, dernek bünyesinde Dış Ticaret Masası oluşturduklarını açıkladı.
Bosna için de şunu söyledi:
“Bosna’nın çok elverişli teşvik tedbirleri var. Üretimin yüzde 30’unu ihraç eden vergiden muaf. Türkiye ithal ettiğindeyse de gümrük vergisi sıfır.”
Şunu da ekledi:
“Rusya gerek Avrupa Birliği’ne daha kolay ulaşabilme imkanı var. Arazi ve fabrika kiralarını yerel yönetimler, çalışanların sosyal güvenlik ödemelerini merkezi hükümet teşvik ediyor.”