Bursa’da yapıların yüksekliği arttı, sanayi büyüdü, yangınlar da değişti… İtfaiyeye artık helikopter gerekli

1982 yılıydı… Dönemin Bursa Valisi olan Zekai Gümüşdiş kentin sanayici ve işadamlarıyla bürokratları buluşturan bir toplantı yaptı. Bürokratlar Vali’nin arkasında oturdular, salondan gelen sorulara anında cevap verdiler.
O toplantıda…
Sonradan hem Maliye ve Gümrük hem de Dışişleri bakanlıkları yapan, ANAP Bursa Milletvekili olarak siyaset yoluyla Bursa’ya hizmet eden Ahmet Kurtcebe Alptemoçin gözlemini paylaşan bir konuşma yaptı:
“Bursa ovaya doğru gidiyor. Yalova Yolu’nda sanayi tesisleri artıyor. Buralarda bir yangın olsa, çok uzakta kalan itfaiye gelinceye kadar her yer yanar. Kentin gelişen kuzeyi için Gençosman’a itfaiye merkezi gerekir.”
Bu gözlem…
Alptemoçin’in aynı zamanda Bursa kamuoyu vitrinine çıktığı ilk konuşmaydı ve çok önemli bir uyarı özelliği taşıyordu. Dönemin Bursa Belediye Başkanı olan Ekrem Barışık uyarıyı önemsedi ve bugünkü Gençosman İtfaiye Grup Amirliği açıldı.
Söyleyeceğimiz şu:
Bursa büyümeye devam ediyor. Büyürken yapılaşma modeli de o yapıların kullanım şekli de değişiyor. Yüksek binalar çoğaldı. Bağlı olarak, yangınların çıkış nedenleri başta olmak üzere teknik özellikleri de değişim içinde.
O nedenle…
İtfaiyemizin de değişime ayak uydurması gerekiyor. Uzun merdivenli araçlar elbette önemli. Fakat artık Bursa için yangın söndürme helikopteri gerekli.
Nitekim…
Yaz aylarında Mudanya Yolu’ndaki yangında da, hafta sonu Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yangında da helikopter eksikliği hissedildi.