Turhan Tayan siyaset dersi verdiği CHP Osmangazi kongresinde sarsıcı uyarı yaptı: Bu kafayla bir yere gidemeyiz!

CHP OSMANGAZİ KONGRESİ MERİNOSHer partide Osmangazi kongrelerinin havası farklı olur. Bunun nedenlerinin ilk sırasında il kongresine en çok delege verdiği için Osmangazi’nin belirleyiciliği gelir. İkinci olarak da, Osmangazi kongreleri il kongresi provası kabul edilir.
O bakımdan…
Osmangazi kongreleri hep final havasında geçer.
Dün CHP’de de öyle oldu. 15 günlük kongre maratonu Kestel ve Osmangazi kongreleriyle tamamlandı.
Üstelik…
Kongre her zaman rastlanmayan farklı bir sandık yarışı ortaya çıkardı. Aday adayı olmak için ilçe ayrılan İsmet Karaca ile yerine CHP Osmangazi İlçe Başkanı olarak görevi üstlenen Recep Çohan’ı karşı karşıya getirdi.
Ancak…
Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki Orhangazi Salonu adayların kulis mücadelesi kadar parti örgütüne yönelik sarsıcı uyarılara tanık oldu.
Örneğin…
2011 seçiminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetiyle CHP Bursa Milletvekili olmayı kabul eden Milli Eğitim ve Milli Savunma eski Bakanı Turhan Tayan parti içi anlayışı da eleştirdiği konuşmasında “Seçim sonuçları analizine yönelik rapor alamadım” dedi.
2015’teki 2 seçimin yanı sıra kendi seçimi ve önceki seçimler için de böyle bir analiz olmadığını söyledi.
“Nerede neden kazanıyoruz, nerede neden kaybediyoruz?” diye soran Tayan, siyasi deneyimleriyle CHP parti örgütüne sert uyarılar yaparken de, zamanında başlayamayan kongrelere delege katılımlarını yetersiz buldu.
Dikkat çektiği noktalardan bir de şuydu:
“Divan toplantıları yapılsın, her şey konuşulsun deniyor. Kongrelerden daha büyük divan olur mu? Her şey burada konuşulmalı.”
Konuşmasında…
“Bu kafayla bir yere gidemeyiz” diyen Tayan uyarısını eleştiriye dönüştürdü:
“Önseçim sandığında nasıl birbirinizi yediyseniz asıl seçim sandığında da çalışın. Burada 2 aday var. Adaylardan biri oyların tamamını silme alsa ne olur? İktidar olmak için mahalleye kurulan asıl sandıktan çıkmak gerek.”
Sonra da…
“Seçimleri AKP kazanmıyor, biz kaybediyoruz” dedi.
Benzer uyarıları CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık da yaptı ve parti örgütünü uyarırken şunu söyledi:
“Sandıktan çıkan sonuçta hile var mı diye sorguluyoruz. Bunu yine yapalım, ama sosyolojik olarak da incelememiz gerek. Vatandaş neye güvendi sorusunun cevabını bulmamız gerek. Nerede hata yapıyoruzu masaya yatırmamız gerek.”
Şunu da ekledi:
“Enerjimizi birbirimize harcamayalım. Birlik olup dışa harcayalım.”
Sakin kongrede salonu coşturan konuşmayı Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz yaptı. O da konuşmasında kendi ilçesi ve belediye meclisinde yaşananları ima ederek “Herkes haddini ve görevini bilecek” dedi.