Pirinç Han’dan İncirli’ye yeni hat: İpekböceği Cumhuriyet Caddesi’nde nostalji hattına giriyor!

CUMHURİYET CADDESİ NOSTALJİK TRAMVAYBursa tramvayla 2011 yılında Cumhuriyet Caddesi’nde tanıştı. Başlangıçta yolcuyu da sembolik taşıması planlanan tramvayla, Cumhuriyet Caddesi’nin yeni yapılanmasındaki çarşıya farklılık getirilmesi hedeflendi.
Ardından…
Başlangıçtaki sembolik seferler ilgi görünce bu kez daha yeni ama kullanılmış vagonlar alındı, hat da Gökdere’den İncirli Caddesi’ne uzatıldı.
Şimdilerde…
İlk günlerdeki tarihi vagonların yerine biraz daha yeni ama İpekböceği’nden her şeyiyle farklı vagonlar yolcu taşıyorlar.
Yolcu potansiyeli ilgiyi ortaya çıkarınca, Büyükşehir Belediyesi de hoş görünüm için başlattığı nostaljik seferleri tramvay ağı içine almayı planlıyor.
Kararda…
Nostaljik tramvay kullanan yolcuların “İpekböceği tramvayı başka yerlere çalışırken biz neden eski vagonlara biniyoruz” demeleri de etkili oldu.
Buna göre…
Pirinç Han önünde Çatalfırın’dan Çakırhamam’a çıkan T1 ile kesişerek başlayan hat, İncirli Caddesi’nden Ertuğrulgazi’ye kadar uzatılacak. Hat üzerinde hem İpeköceği, hem de nostaljik tramvay yan yana çalışacak.
Ancak…
Halen kullanılan rayların genişliği ve teknolojisiyle İpekböceği rayları aynı ölçülerde değil. İpekböceği için biraz daha geniş ray aralığı gerekiyor.
O nedenle…
Cumhuriyet Caddesi’ndeki mevcut hat ile birlikte kullanılmak üzere yeni bir ray hattı daha yapılacak. Bu hat, mevcut hatla iç içe olacağı için yeni bir alan gerektirmeyecek.
Böylece…
Yaklaşık 1.5 metrelik bir şeritte içe içe geçmiş 3 ray hattı yer alacak. İpekböceği ile mevcut tramvay bu hatlar üzerinde gidiş gelecekler.