Mudanya Yolu’nda Bursaray’ın güzergahı değişiyor, hızlı trenle Balat’ta buluşamıyor

TCDD BALAT'TA BÖYLE BİR PLANLAMA YAPMIŞTI
TCDD BALAT’TA BÖYLE BİR PLANLAMA YAPMIŞTI

Hikaye çarpıcı… Uzun yıllardır demiryolu isteyen Bursalılar tren beklerken hızlı tren müjdesi alınca mutlu oldular. Fakat proje ortaya çıkınca tartışmalar da başladı.
Özellikle de…
Tartışmalar ova istasyonları yanında Bursa İstasyonu’nun Balat’a yapılması üzerinde yoğunlaştı.
O süreçte…
19 Eylül 2011 günü bu sütunlarda şunları yazdı:
Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülen tüm çalışmalardan son aşamada ve kesinleştikten sonra bilgi sahibi olması gerçekten de ilgi çekici.
Nitekim…
Bursa Garı’nın yolcu sirkülasyonu açısından bağlantılara sahip bir yere yapılması gerektiğini savunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belirlenen yerdeki istasyonu bu açıdan yeterli görmüyor.
Dahası…
Altepe ve Büyükşehir teknik ekibi, Bursa Garı’nın Terminal’e yakın bir noktada olması gerektiğini düşünüyorlar. Onun için de Dereçavuş bölgesinde uygun bir yer üzerinde duruyorlar.
Demiryolları Genel Müdürlüğü ile temasa geçerek; yaşam alanları ve yolcu sirkülasyonuna uzak bir yerde planlanan Bursa Garı’nın yerinin değiştirilip Dereçavuş yakınında ve terminal bağlantılı bir noktaya istasyon yapılmasını önermeye hazırlanıyorlar.
Bu itiraz ve önerisini Büyükşehir birkaç kez yineledi, biz de her seferinde bu sütunlardan aktardık. Fakat, TCDD kulaklarını tıkayıp Terminal’e yakın Dereçavuş önerisi yerine Balat’ta ısrar etti.
Bunun üzerine…
Büyükşehir Belediyesi’ne de hızlı trenle kent arasında ulaşım entegrasyonu sağlamak kaldı. Öncelikle de, Emek’te sona eren Bursaray’ın Balat’a kadar uzatılması gündeme geldi ve proje çalışmaları da başladı.
Hatta…
Mudanya Yolu ulaşımıyla ilgili tüm projeler Bursaray-hızlı tren buluşması ekseninde ele alındı, ama ulaşımı rahatlatacak çalışmalar için Bursaray’ı uzatma projesinin kesinleşmesi beklendi. Vatandaş da sabır gösterdi.
Ne var ki…
Bursaray’ı uzatıp Balat’ta hızlı trenle buluşturmanın sanıldığı kadar kolay olmadığı, çok ciddi fiziki engeller ortaya çıktığı görüldü.
Açıkçası, Bursaray’la hızlı trenin Balat’ta buluşamayacakları anlaşıldı.
Bunun üzerine…
Hem Bursaray’ı uzatacak projelerde, hem hızlı trenin istasyon yerinde, hem de Mudanya Yolu ulaşımıyla ilgili çözümlerde çok önemli değişiklikler gündeme geldi.
Özellikle de Bursaray güzergahının değişmesi ortaya çıktı. Buna paralel olarak hızlı trenin de istasyon yerini değiştirmesi gibi bir zorunluluk doğdu.
Şimdilerde…
İşte bu değişiklikler üstünde çalışılıyor.