Mahalleden başlayan sorgulamayla HDP kendini elden geçirip yeniden dizayn etme sürecinde!

HDP YÜKSEL AKGÜN, RESUL BAYKARA, FATMA ÖZEN ÇERENÇETürkiye’de siyasi partilerin kuruluş süreçleri hemen hemen aynı. Yukarıda kuruluyor ve aşağıya doğru teşkilat yapılanmalarını tamamlıyor. HDP’nin yola çıkışı da bu sisteme uygun oldu.
Ancak…
Şimdi kendini elden geçirme ve yeni dönem için partiyi yeniden dizayn etme sürecinde piramit yapılanmasını esas alan bir model uyguluyor.
Sistem…
Önce mahalle toplantılarını, sonra ilçe oluşumunu, sonra il bütünlüğünü, en son da genel merkez sorgulamasını hedefliyor.
Ancak…
Siyasi Partiler Yasası partilerin böyle örgütlenmesine olanak tanımadığı için HDP de farklı bir sistem işletiyor. O nedenle, yasanın istediği delege sistemiyle kongre yanında, partiyi sorgulamak için konferans yöntemi geliştirildi.
Buna göre…
Üyeler, oy verenler, ya da kendilerini partiye yakın hissedenler mahalle toplantıları yapıp ilçe toplantısı için delege seçiyorlar. Sistem yukarı doğru devam ediyor.
Açıkça söylemek gerekirse, siyasetin olduğu kadar bizlerin de alışmadığımız bir partiyi sorgulama modeli söz konusu.
Nitekim…
HDP İl Eşbaşkanı Yüksel Akgün, İl Basın Sorumlusu Resul Baykara ve Genişleme Sorumlusu Fatma Özen Çerençe ile 3 Ocak’ta yapılacak HDP İl Konferansı üzerine sohbet ettik.
Sivil toplum örgütlerinde çalışan, siyasete ilk kez HDP’de giren ve 7 Haziran seçiminde de 4. sıra adayı olan Çerençe yapıyı anlatırken şunu söyledi:
“İnsanları konuşturuyoruz. Çünkü, hatalarımızı halkın gözünden görmek çok önemli. Parti yapısı, örgütlenme ve yapılması gerekenler masaya yatırılıyor.”
Çıkan sonuçlardan birini söyledi:
“HDP’yi anlatamadığımızı görüyoruz. Örneğin, HDP Kürt partisi değil ama böyle bir algı oluştu.”

HDP’ye özel konferans statüsü

HDP’ye özel siyasi statü içeren Bursa İl Konferansı 3 Ocak’ta 400 kişiyle toplanacak.
Statü gereği il ve ilçe yöneticileri, HDP’yi oluşturan siyasi yapılardan 10’ar temsilci, gençlik ve kadın kollarından 10’ar kişiyle 30 bağımsız birey olacak.
En önemlisi…
Tüm katılımcıların yüzde 50’si kadın olacak ve cinsiyet eşitliği sağlanacak.
16-17 Ocak’ta aynı statüyle genel merkez konferansı, şubat ayında da alışılmış sistemle toplanacak.