Kent içi trafiğe Büyükşehir talip… Başkan Altepe Ankara’dan trafiği denetleme yetkisi istedi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE

İnsan düşünmeden edemiyor… Daha 10 yıl önce İstanbul’a gittiğimizde “Bu trafikte yaşanmaz” diyor ve Bursa’ya döndüğümüzde nefes aldığımızı hissediyorduk.
Geçen sürede…
Bursa’da araç sayısı çok arttı. Yeni yollar yapıldı, raylı sistemler devreye girdi, ama artan araç sayısı trafik işkencesi olarak günlük yaşama yansıdı.
Özellikle…
Kent merkezinde Bursa’nın kaldıramadığı bir trafik yoğunluğu oluştu.
Öyle olunca…
Araç kullanan herkes trafik sıkışıklığından yakınmaya başladı. Çünkü ulaşım aksadı. Eskiden bir yere gitmek için en fazla yarım saat önce yola çıkılırken, şimdi çok daha uzun süreleri planlamak gerekiyor.
Bu da…
Tepkiyi bazen belediyelere yöneltiyor, bazen de denetim görevi nedeniyle trafik polisi tepkiden payını alıyor.
İşte…
Bursa’nın da aralarında bulunduğu büyük kentlerdeki günlük yaşamın en büyük sıkıntısı haline gelen trafik konusunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe önemli bir adım attı.
Altepe geçen hafta Ankara’daki görüşmelerinde masaya bir de teklif bıraktı.
Dedi ki:
“Metro ve tramvay hatları yapıyoruz, köprüler-kavşaklar inşa ediyoruz, yollar açıp sinyalizasyon sistemleri kuruyoruz, otobüsler, gemiler, uçaklar, hatta teleferik hatları oluşturuyoruz ama kent içi trafiğini yönetemiyoruz.”
Söylediği şu:
“Sistemleri kuruyoruz, altyapıları yönetiyoruz, tedbirleri de biz alıyoruz. Fakat trafiğin denetiminde hiç söz sahibi değiliz, bu sorumluluk polise verilmiş. Ama trafikte sıkışan vatandaş bize tepki gösteriyor.”
İsteği de net:
“Madem ulaşımla ilgili her şeyi biz yapıyoruz, trafik denetimi ve yönetimi de bizde olmalı. Böylece yerel yönetimler daha sorumlu hale gelir.”
Aslında…
Bu yönetim tarzı dünyada pek çok ülkede uygulanıyor.
Yerel yönetimleri hem güçlendirmeye, hem de sorumluluklarını arttırmaya yönelik uygulama anlaşılan o ki, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin girişimi ve isteğiyle şimdi Türkiye’nin gündemine giriyor.
Yabana atılacak bir öneri ya da istek değil, üstünde durmak gerek.