Dünyada neler oluyor sorusuna Gürsel Dönmez yorumu: Büyük güçler arasında paylaşım kavgası var

Hem iç siyasette, hem de dış siyaset olarak tanımladığımız uluslararası alanda yaşananları anlamak için olanlara teopolitik bakmayı öneren Başbakanlık Başdanışmanı ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Gürsel Dönmez önceliği durum tespitine verdi.
Söylediği şu:
“Öyle bir dünya sürecine girdik ki; kültürel, siyasal, finansal, teopolitik fay hatlarının hepsi ısındı, hepsi fıkır fıkır hareket halinde. Onun için de zaman zaman kırılmalar oluyor.”
Örnek verdi:
“Bunları Paris saldırısı gibi yaşıyoruz. O saldırıyı radikal bir terör eylemi görmek yüzeysel bakmak olur. Arka planın doğru okunması gerekiyor.”
Ardından…
“Fransa halen Afrika’da çok etkili. 10’un üzerinde ülkeye doğrudan etkisi var. Bir anlamda Afrika Fransa’nın gelir kaynağı” dedi ve devam etti:
“Aslında 19. yüzyılda kaldığını zannettiğimiz emperyalist politikalar günümüzde daha modern yöntemlerle devam ediyor.”
Şunun altını çizdi:
“Açıkça söylemek gerekirse, büyük güçler arasında paylaşım kavgası var ve bunu fark ediyoruz. Kim onlar denildiğinde Birleşmiş Milletler’deki ilk 5’e bakmak gerekiyor.”
Şunu da ekledi:
“Çok uzak görünüyor, ama Çin’in Afrika’nın tüm ülkelerinde ticari girişimleri olduğunu izliyoruz. Amerika’nın yüksek ilgisini biliyoruz. Rusya da Ortadoğu’ya yerleşiyor.”
Yorumu şu:
“Bir noktadan sonra çıkar çatışmaları başlıyor ve dünya siyasetinde herkes birbirine asimetrik tavırlar takınıyor.”
Gördüğü şu:
“Bu çatışmalar maalesef dünya gerçeğinden hiç haberi olmayan sivil insanların hayatını kaybetmesiyle sonuçlanıyor.”