Dumandan zehirlenme ölümlerinde birinci olmak Bursa’ya hiç yakışmıyor

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI İBRAHİM MART
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI İBRAHİM MART

Bursa için çok ilginç ve çok çarpıcı bir tablo gözden kaçıyor. O çarpıcı tabloya da Makina Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart dikkat çekti:
“Karbonmonoksit zehirlenmesinden ölüm istatistiklerinde Bursa birinci sırada.”
Rakam da verdi:
“2014 yılında 56 ilde 849 karbonmonoksit zehirlenmesi meydana geldi ve Türkiye genelinde 147 ölüm oldu. İlk sırada 14 ölümle Bursa yer alıyor.”
Şuna dikkat çekti:
“Baca bağlantısı, ara bağlantılar, havalandırma hataları nedeniyle ne yazık ki karbonmonoksit zehirlenmesinden ölümler meydana geliyor.
Sonra da şunu ekledi:
“Türkiye’nin dördüncü büyük kenti, sanayinin başkenti Bursa’ya bu istatistik hiç yakışmıyor.”
Geçmiş yıllarda…
Binalardaki tek ısınma aracı olarak her evde soba yanardı ve pencerelerden boru çıkararak duman tahliye edilirdi. Boru ve bacaların ucunda rüzgarla yön değiştiren ve halk arasında kuş olarak adlandırılan hareketli aparatlar olurdu.
Kaldı ki…
Eskiden Bursa lodos kenti olarak bilinirdi ve daha çok lodoslu hava olurdu, ama soba zehirlenmesi olarak tanımlanan karbonmonoksit zehirlenmesi kaynaklı ölümler daha azdı.
Oysa…
Günümüzde hava koridorları tıkanan Bursa’da, etkisi daha yıkıcı olsa da lodoslu gün sayısı eskisi kadar fazla değil.
Bunun yorumunu da Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart yaptı:
“Eski insanlar soba yakmayı bilirlerdi. Lodoslu havalarda hiç yakmazlardı. Fakat Bursa’ya göçle gelip yerleşenler lodosun tehlikesini fark edemiyorlar, ya da önemsemiyorlar. Sorun da buradan çıkıyor.”
Öncelikle bilinçli olmak gerektiğini düşünen Mart, rüzgarlı ve özellikle de lodoslu havalarda soba ya da kombi yakılmamasını en önemli önlem görüyor.
Ama…
İşaret ettiği nokta gerçekten önemli: Karbonmonoksit zehirlenmesinden ölümlerde birincilik Bursa’ya hiç yakışmıyor ve ölümleri önlemek gerekiyor.