CHP il kongresine 9 gün kala “önce içeride istikrar” arıyor

CHP İL BAŞKANI ZAFER YILDIZ
CHP İL BAŞKANI ZAFER YILDIZ

Tarih belli… 27 Aralık 2015 Pazar günü CHP’de il kongresi yapılacak. Yani, kongreye yalnızca 9 gün kaldı. Fakat ortada ilginç bir tablo var. O da, arayış ortamının sürmesinden kaynaklanıyor ve belirsizliğe dönüşüyor
Kuşku yok ki…
Kongreye çok az kalmasına karşın belirsizlik ve arayış ortamının sürmesinde seçimden çıkar çıkmaz kongre yapılıyor olması çok etkili.
Bunun yanında…
Yine kongre sonrası ortaya çıkan liderin bırakması çağrıları da kongre sürecine Genel Merkez ve karşıtları gibi bir yansımayı getiriyor. Her harekete geçene bu kalıplarda bakılıyor.
Bir yandan da…
Yıllardır hep yarışmalı kongreler yaşayan CHP parti örgütü, bu kez “tek adaylı ve örgüt bütünlüğü sağlanarak kongre ” arayışına girdi.
Bu da…
Hep konuşmakla eleştirilen CHP için ilk kez yaşanan bir süreç oldu. Galiba oluşan belirsizlik ortamında alışkın olunmayan tek aday arayışının da etkileri var.
Nitekim…
Osmangazi kongresinin olduğu gün yeniden adaylığını bu sütunlardan duyurduğumuz CHP İl Başkanı Zafer Yıldız’la sohbet ederken tek aday arayışı ile ilgili çabaları sorduk.
5 ay arayla iki seçim yaşayan, sakin ve uzlaşmacı kişiliğiyle parti örgütü yanında kamuoyundan da ilgi gören CHP İl Başkanı Zafer Yıldız şunu anlattı:
“İlçe kongreleri bittikten sonra ilçe başkanlarıyla toplantı yaptım. Bu toplantıda, güçlü bir CHP oluşturabilmenin yolunun birlik ve bütünlükten geçtiğini söyledim.”
Şunu vurguladı:
“Ben o toplantıda ilçe başkanlarına tek adaylı bir kongre önerdim. Kendi aralarında uzlaşıp tek adayda anlaşmaları halinde yanlarında olacağımın sözünü verdim.”
Sonrasını da söyledi:
“Fakat gördüğüm kadarıyla uzlaşma olmadı. Farklı çalışmalar ortaya çıktı.”
Cuma günü il başkanı adaylığını resmen açıklayacak olan Yıldız, yaşanan süreci şöyle değerlendirdi:
“CHP’de yaşanan kavgaların üzerine gidip son verilmesini sağladık. Herkese kucak açtık, herkesin kendisini ifade edebilmesini sağladık.”
Şunu da ekledi:
“Ülkenin CHP’ye ihtiyacı var. Bunun için de partimizin tüzüğünün gerektirdiği koşullarla kongre sürecimizi tamamlayacağız.”

Adaylık için 61 delege imzası gerek-

CHP İl kongresine 9 gün kala, adaylar ya da aday olmayı düşünenler için teknik bazı ayrıntıları da anımsamakta yarar var.
Örneğin…
CHP Tüzüğü,
il kongrelerinde başkan adayı olabilmek için delegelerin yüzde 10’unun imzasını almayı gerektiriyor.
Bu da…
609 delegeyle toplanacak CHP İl kongresi için, aday olmak isteyenlerin 61 delegenin imzasını almaları zorunluluğunu ortaya koyuyor. Yani, sandık yarışı için de yüzde 10 barajını aşmak gerekiyor.