Bursa’da seçimin kilit noktası: Oy arttıran yeni “üçlü siyasi güç” AK Parti’nin avantajı!

yeni 3lü siyasi güçSeçimlerin kazanılmasında genel rüzgarlar ve konjonktürel gelişmeler elbette önemli, ama yerel unsurları da unutmamak gerekiyor.
Kaldı ki…
Bursa’da oyunu yüzde 44’ten 54’e çıkarıp 5 ay içinde 10 puan arttırıp 2011’de olduğu gibi 11 milletvekili kazanan AK Parti için daha özel bir durum var.
O da şu:
AK Parti ilk kez Bursa listesinde 2 Bakan’la seçime girdi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 7 Haziran’dan sonra 1 Kasım seçiminde de adaylığını korurken, 2. Sıra Adayı olarak İçişleri eski Bakanı Efkan Ala geldi.
Üstelik…
Hem Müezzinoğlu, hem de Ala üstlendikleri Bakanlık yanında AK Parti’nin en üst karar kurulu olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’ndalar. Yani, karar verici olarak MKYK’da bulunuyorlar.
Aslında…
2 Bakan’lı liste ile seçime girmek siyasi risk oluşturabilir, ama Müezzinoğlu ve Ala hem kendi aralarında, hem de parti teşkilatı ve Bursa seçmeni ile uyumlu bir çalışma sergilediler.
Öyle ki…
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hazırlanan teşkilat programlarından fırsat buldukça mahalle aralarına dalıp rastgele zillerini çaldığı evlere konuk oldu. Bazen bu ziyaretlere eşi Faize Müezzinoğlu da katıldı.
Hatta…
Oyunu da Demiryolu Altı’ndaki Çirişhane Mahallesi’nde kullandı.
İçişleri eski Bakanı Efkan Ala adı açıklandığında “Erzurum oylarını getirir mi, dindar Kürt oylarını götürür mü?” tartışması vardı. Oy kaybettirmediği gibi, saha performansı ile 40 yıllık Bursa siyasetçisi gibi teşkilatlara ve kente uyum sağladığı görüldü.
Başlangıçtaki izlenimlerin tümünü tersine çevirdi, sempati topladı.
Yanı sıra…
AK Parti’nin Bursa’da 2 Bakan’ı kadar önemli bir siyasi gücü daha bu seçim yine devredeydi: Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe.
5 yıl Osmangazi ve 5 yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ardından Büyükşehir’de 2. döneme başlayıp iki kez seçilme rekoru kıran Altepe, bu seçimde de AK Parti’nin kozu olarak sahanın her yerinde çalışmalara katıldı.
Dikkat çeken şu:
Hem kent merkezinden, hem de kırsaldaki ilçelerden Altepe’ye sürekli davet geldi, gittiği köylerdeki toplantıları birer nokta mitinge dönüştü.
Bir kere daha görüldü ki, Bursalılar Recep Altepe’yi seviyorlar ve hizmetinden çok memnunlar.
Altepe’de de hiç eksilmeyen Bursa’ya hizmet heyecanı bu seçimde bir kez daha kendini gösterdi.
AK Parti başka kentlerde bu kadar şanslı değil.
Bu tabloya…
Teşkilat ilişkilerini iyi organize ederek başarıda pay sahibi olan AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’u da eklemek gerekiyor.