Metropol kentler bu soruya cevap arıyor: Bu trafik nasıl çözülecek?

Son zamanlarda… Kent içinde bir randevuya gidebilmek için bir saat önce yola çıkmaya özen gösteriyoruz. Bunun, Olay Medya’nın biraz uzak olmasıyla da ilgisi yok.
Çünkü…
Ankara Yolu’ndan kent merkezi kenarına kadar kısa sürede gelebiliyoruz, ama kent içinde yol almak timsah yürüyüşüne dönüşüyor.
Dahası…
Akşam saatleri, zamanında bir yere yetişebilmek neredeyse imkansız oluyor.
Dünyanın her yerinde, araçların büyük bölümü aynı saatte kent trafiğine girerlerse yollar kilitlenir. Bursa’da sabah ve akşam saatlerindeki kilitlenme buna bağlı.
Fakat…
Bursa’nın tüm trafik sorununu bu nedene bağlamak da doğru değil.  Akşam saatleri kadar olmasa bile, gün içinde de kent merkezinde trafik sıkışıyor. Hafta sonları cazibe merkezi olan bölgelerde, örneğin Nilüfer’deki Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda araç seli oluşuyor ve adım atılamaz hale geliyor.
Yazı için klavye başına oturduğumuzda Bursa’nın yakın geçmişi gözümüzün önünde canlandı.
1990 yılına kadar Atatürk Caddesi iki şerit gidiş ve iki şerit geliş olarak çift yönlüydü. Kenarlara park eden araçlardan ücret de alınmıyordu.
Aynı şekilde…
Atatürk Caddesi’nin paralelinde yer alan ve en önemli alternatifi olan Cumhuriyet Caddesi de tek şerit gidiş ve tek şerit geliş olarak çift yönlüydü. Onun altındaki Haşim İşcan Caddesi yeni açılmıştı ve kuş uçmaz-kervan geçmez görüntüdeydi.
Heykel’den dönen dolmuşlar İnönü Caddesi’nden inerken vitesi boşa atar, bugünkü Adliye’nin olduğu yerde bulunan cezaevi yakınına kadar boşta gelirdi.
Çocukluk yıllarımızdaki en büyük kış eğlencesinin Çakırhamam’dan Çatalfırın’a kadar kızaklarla kaymak olduğunu anımsıyoruz. Bazı büyüklerimiz merdiven ve çamaşır teknesi bile getirirdi.
Bursa büyüdü…
20 yıl öncesine kadar İstanbul’un trafiği ile dalga geçerken, bugün Bursa’nın sıkışan trafiği kâbus oldu. Direksiyon başına geçen hemen herkes trafik için çözüm formülleri üretiyor, ama arabadan inilince hepsi kaybolup gidiyor.
Mevcut yolların genişletilemediği, yeni alternatif yolların üretilip açılamadığı, üretilse bile tamamlanamadığı bir kent merkezi var Bursa’nın artık. İşin ilginç yanı, modern toplu taşıma uygulamaları da caddelerdeki özel araçların sayısını azaltmıyor.
Trafiğe her gün yüzlerce yeni aracın katılması kentin zenginliği adına güzel bir şey, ama şu da bir gerçek ki Bursa’da son yıllarda bir de trafik felsefesi oluştu.
Şimdilerde…
Herkes bu soruya cevap arıyor: Ne olacak şu Bursa’nın trafiği, bu sıkışıklık nasıl çözülecek?