Bakan değişti, kadrolar yenilendi Ulaştırma yatırımları durdu… Bursa yine beklemede!

1. YAZI İÇİN HIZLI TREN PROJE TABELASITuhaf bir durum var ortada… Ulaştırma Bakanlığı’na ait büyük yatırımlar tamamen durdu.
Örneğin…
Bursa’nın yıllardır büyük bir özlemle beklediği hızlı tren yatırımı tümüyle durdu. Bırakın yeni bir şeyler yapılmasını, iki yıl önce açılan tüneller neredeyse çürümeye terk edildi.
Tünellerin biraz daha durması halinde, kullanılamayacağı ve yeniden tünel açmak gerekebileceği kaygısı yayılıyor.
Kaldı ki…
TCDD’de yönetim boşluğu var. Bunu da, tüneller açılırken toprak kayması nedeniyle çöken Çevre Yolu’nu tamir ihalesinin Yönetim Kurulu oluşmaması nedeniyle sonuçlandırılamamasından biliyoruz.
Yanı sıra…
Her yaz sezonu yeni yol projeleri başlatan Karayolları ilk kez bu sezonu yalnızca bakım-onarım çalışmalarıyla geçiriyor.
Üstelik bütün bunlar yalnızca Bursa’yı ilgilendirmiyor, genel bir sorun olarak karşımızda duruyor.
Merak ettik…
Ulaştırma Bakanlığı’nın büyük yatırımları neden tümüyle durdu? Neden yeni proje yapılmadığı gibi yürüyen büyük yatırımların durmasına göz yumuluyor?
Öyle ya…
AK Parti hükümetleri bugüne kadar hep Ulaştırma yatırımları ile övündü. Seçim meydanlarında yol ve hızlı tren yatırımlarını hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem Başbakan Ahmet Davutoğlu anlattı.
Gerçi…
İstanbul’daki 3. Köprü ve Bursa’dan geçecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ile İzmit Körfez Köprüsü inşaatları devam ediyor, ama onlar dış kredi ile gerçekleştirilen konsorsiyum projeleri.
Merakımızı…
Ankara’da yaşayan ve gelişmeleri iyi bilen bir dostumuz giderdi:
“Başlayan ve gündemde olan Ulaştırma projeleri Binali Yıldırım zamanında yapılmıştı. Binali Bey geçen yıl İzmir Büyükşehir Adayı olunca, yerine Ulaştırma Bakanlığı’na gelen Lütfi Elvan kadroları değiştirdi.”
Yani…
“Yeni bakan kadroları değiştirince projelere ilgi kesildi. Seçim döneminde Lütfi Elvan’ın yerine Feridun Bilgin geldi, ama geçici olduğu için müdahale etmedi.”
Son noktayı koydu:
“Şimdi artık yeni hükümet ve yeni siyasi irade bekleniyor. Başlamış yatırımların kaderini de yeni hükümetin yeni bakanının ilgisi belirleyecek.”
Bütün bunları…
Adeta ağzımız bir karış açık dinledik. İki farklı parti peş peşe hükümete gelse bir yere kadar anlayabileceğiz, ama aynı hükümet devam ederken aynı partiden bakan değişmesi bu sonuçları getirebiliyor.
Yıllardır beklediği için acelesi olan Bursa’ya beklemek, Bursalılara da sinirle sabretmek düşüyor.