Seçim bitti, arayış başladı… Herkes koalisyonu tartışıyor, ama asıl sorun seçim sistemi!

AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun
AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun

İlginç olan şu: Başından beri çok özel ve farklı gelişen seçim süreci, yine çok özel ve farklı şekilde sonuçlandı. Seçim sandıkta bitti, rakamlar ortaya çıktı, ama seçimin sonucu tartışmaları aksine hızlandı.
Pazar akşamı sandıktan çıkan sonucun nasıl bir koalisyon getirebileceği ya da, yeni bir seçim getirip getirmeyeceği de tartışmaların başaktörü konumunda.
O nedenle…
Herkesin gözü televizyonlarda., kulağı Ankara’daki kulislerde.Bunun yanında, siyasi partiler arasında ilk durum değerlendirmesi yapan parti AK Parti oldu. Genel Merkez’de dün sabah başlayan ve “Neden böyle oldu?” sorusuna cevap aranan toplantılar, anlaşılan o ki teşkilata da inip bir süre devam edecek.
Yanı sıra…
Seçim sonrası hükümet senaryolarının gündeme hemen gelmesini de doğal karşılamak gerekiyor. Siyaset boşluk kaldırmaz.
2002’den beri her seçimden AK Parti tek başına iktidar çıktığı için koalisyon görüşmesi siyasette unutuldu. Fakat şu da bir gerçek ki, kimbilir Ankara’da şu sıralarda hiç akla gelmeyecek isimler arasındaki özel görüşmelerde koalisyon için nabız yoklama seansları mutlaka yapılıyordur.
Bununla birlikte…
Merakla beklenen koalisyon mu, yeniden seçim mi aşamaları arasında bir konu daha var: Seçim sistemi.
Sistemin azizliği olan tabloyu AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun anımsattı:
“2002’de yüzde 34.2 ile seçim kazanırken 363 milletvekilimiz oldu. 2007’de yüzde 46.7 oyla 341 milletvekiline, 2011’deyse yüzde 50 oyla 327’ye indik. Bugünkü tablo da ortada.”
Yani…
Torun, yürürlükteki seçim sisteminin azizlikleri olduğunu düşünüyor ki, bize göre de öyle. Özellikle Bursa’da CHP ile MHP’nin toplamı kadar oya karşın 1 milletvekili kaybettiklerini söylerken de buna dikkat çekiyor.
Kaldı ki…
AK Parti’de seçim kaybedilmiş gibi bir hava oluştu ve üzüntü yaşanıyor, ama 13 yıldır iktidarda olan ve iktidarın tüm olumsuzluklarını yaşayan bir partinin seçimden yüzde 41 oyla birinci parti çıkması hiç de küçümsenecek sonuç değil.
O bakımdan…
Koalisyon ve yeniden seçim tartışmaları arasında pek dikkat çekmese de, siyasetin asıl gündemi arasında seçim sisteminin başlarda olduğu anlaşılıyor.
Bu arada…
AK Parti İl Başkanı Torun yurt dışı oylarla ilgili beklentiyi sorduğumuzda, “Gelen oy sayısını inceledim, bize milletvekili kazandırmaya yetecek kadar değil” dedi.