Hedef UNESCO’nun Dünya Mirası listesi… İznik’i dünyanın vitrinine çıkarma hamlesi başladı!

1. YAZI İÇİN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MÜSZTEŞARI PROF. DR. AHMET HALUK DURSUN İZNİK AYASOFYA İNCELEMEDEAslında… İznik en büyük şansı, Hıristiyanlık aleminin milenyum olarak kabul ettiği 2000 yılında yani, Hazreti İsa’nın doğumunun iki bininci yıldönümünde yakaladı.
O fırsat…
325 yılında, Mısır’ın İskenderiye kenti kilisesinde başlayan ve kısa zamanda tüm Hıristiyanlık alemini saran “İsa tanrı mı, yaratılmış mı?” tartışması üzerine Roma İmparatoru Konstantin tarafından İznik’te konsil toplanması ve İznik Konsili’nin de “Hazreti İsa’nın Allah’ın oğlu olduğuna” karar vermesiydi. Ayrıca, bugün Hıristiyanlık aleminin kutladığı Paskalya yani Diriliş Bayramı’nın tarihini belirlemesiydi.
Fakat…
Dünyaya açılma altyapısı hazır olmadığı için bu fırsat kaçtı.
Şimdiyse…
Hem tarihi zenginlikleri bulup ortaya çıkarmayı önemseyen, hem de turizmde dünya liginde olmayı hedefleyen yöneticiler var.
Bunların başında…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe geliyor. Kent merkezinde sultan türbeleri, tarihi hanlar ve Cumalıkızık yerleşiminin UNESCO’nun Dünya Mirası listesine alınması onun desteğiyle gerçekleşti.
Yanı sıra…
İznik’i tüm dünyanın bildiği tarih ve doğa kenti olarak vitrine çıkarma çalışmalarını da Altepe başlattı.
Bu nedenle…
İznik’teki tarihi eserlerin onarılması ve günyüzüne çıkarılmasına çok önem veriyor. Geçen yıl göl suları altında tesadüfen ortaya çıkarılan ve batık kilise olarak bilinen bazilika yine bu çabalar sonucu dünyada arkeolojide yılın 10 önemli keşfi arasına girdi.
Hatta…
İznik’i turizm için cazibe merkezi haline getirecek projeler hazırlatıyor.
Örneğin…
İstanbul’a gelen turistlerin İznik’i de görebilmelerini sağlamak için Gemlik’te dev kruvaziyer gemilerin yanaşabileceği liman projesi var.
İşte…
Bütün bunlara ek olarak, UNESCO’nun Dünya Mirası listesine aldırıp İznik’i turizmde dünyanın gündemine taşıyacak önemli adım geçtiğimiz günlerde atıldı.
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın’ın davetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun sessizce İznik’e geldi.
Başta Ayasofya olmak üzere İznik’teki tarihi eserleri gezip inceleyen Prof. Dr. Dursun, belediye ziyaretinde Başkan Sargın’dan UNESCO ile ilgili girişimler hakkında bilgi aldı ve bazı önerilerde bulundu.
Gelinen noktada…
Eğer kent merkezindeki sultan türbeleri, tarihi hanlar ve Cumalıkızık’tan sonra İznik de Dünya Mirası listesine girerse, Bursa kendiliğinden dünyanın gündemindeki turizm bölgesi olacak.
Hele…
Bu proje Gemlik’e yanaşacak kruvaziyer gemilerle desteklenirse hem İznik’e, hem Bursa kent merkezine, hem de yakın çevreye dünyanın her yerinden turistler gelebilecek.
Kısacası…
İznik’i dünya vitrinine çıkarmak üzere en büyük hamle başlamış bulunuyor.