Eğitimde yeni sorun: Özel okullara büyük kaçış başladı, Anadolu Liseleri son sınıfları üçte iki boşaldı!

SELÇUK TÜRKOĞLU
SELÇUK TÜRKOĞLU

Kim ne derse desin… Bu ülkenin temel sorunu denildiğinde ilk sıraya eğitim yazılıyor. Eğitimin öğreticiliği kadar, sistemle ilgili tartışmalar ve arayışlar hiç bitmiyor.
Örneğini şu sıralarda yaşıyoruz.
Anadolu Liseleri’nin son sınıflarından özel okullara büyük kaçış var.
Bu kaçışın en büyük nedeni ise, üniversiteye hazırlık yolunda öğrencilerin bugüne kadar alışkın oldukları dersane artık ortadan kalktı.
Hükümetin kapatma kararından sonra bazı dersaneler kapandı, ama büyük çoğunluğu kendilerine tanınan temel lise hakkından yararlanıp dersane gibi lise anlayışıyla çalışmaya başladı.
Yani, dersaneler okul özelliği kazandılar.
İşte…
Kritik nokta tam da burası. Anadolu Liseleri son sınıflarında, yani 12. sınıflarda olan öğrencilerin üniversiteye hazırlık için temel liseye dönüşen dersanelere ödeyecekleri bütçeler ciddi rakamlara ulaştı.
Bu nedenle…
Veliler, dersane işlevindeki temel liselere verecekleri ücretin 4-5 bin lira fazlasını göze alıp öğrencilerini özel okullara yazdırıyorlar. Böylece ek ders ya da dersane takviyesinden özel okul uygulaması ile kurtulmayı planlıyorlar.
İlginç olan da bu zaten.
İlkokuldan itibaren Anadolu Lisesi’ne girebilmek hedefiyle yarıştırılan öğrenciler, binbir emekle kazandıkları Anadolu Liseleri’nin son sınıflarına geldiklerinde, bu kez üniversiteyi kazanabilmek için özel okullara göçüyorlar.
Yani…
Ortada ciddi bir eğitim sistemi sorunu var.
Bu sorunu…
Yılların verdiği alışkanlıkla olsa gerek Selçuk Türkoğlu’na sorduk. Çünkü, MHP’den milletvekili adayı olmak üzere Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanlığı görevini bırakan Türkoğlu şu anda sendikal görevde olmasa bile Bursa eğitiminin sorunları dendiğinde her şeyi bir kenara bırakıyor.
Onun söyledikleri işin vahametini çok daha arttırdı:
“Bursa’da il genelinde12 bin civarı Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi var. Merkezdeyse en çok tercih edilen 10 Anadolu Lisesi’nin son sınıflarında yaklaşık 2 bin 500 öğrenci var. İşte bu öğrencilerin üçte ikisi özel okullara gitti.”
Rakam gerçekten ürkütücü. Merkezde 2 bine yakın öğrencinin özel okula geçmesi eğitim sistemi adına da tedirgin edici bir durum.
Kaldı ki…
Bu öğrenciler daha ilkokul yıllarından itibaren Anadolu Lisesi’ne girmek için yarışan çocuklar. Bunca yıl göbekleri çatlayıp kazandıkları Anadolu Lisesi’ni son sınıfta bırakıp üniversiteye daha rahat girebilme umuduyla özel okullara gitmek zorunda kalıyorlar.
Şaşırdık kaldık. Eğitim sistemi iyileşeceğine, daha da karışmış.