Bu gidişle hızlı tren 2023’te bile zor gelir: Yönetim boşaldı, Demiryolları durdu!

1. YAZI İÇİN HIZLI TREN BALATDEMİRYOLU VİYADÜK İNŞAATHer şey… Ne kadar da heyecanlı ve umutlu başlamıştı. 23 Aralık 2012’de Balat’ta Hızlı Tren temel atma töreninde herkesin yüzü gülüyordu. Hızlı tren için de “2016 yılında çalışmaya başlayacak” hedefi açıklandı.
Ama…
Yenişehir-Bilecik Etabı için ortada proje bile yoktu. Sorulara da, “Siyasi irade isterse zamanında biter, merak etmeyin” cevabı veriliyordu.
Ne var ki…
23 Aralık 2012’de temeli atılan hızlı trenin Bursa-Yenişehir Etabı için öngörülen ve ihalesi yapılan bedel, güzergah değişiklikleri ve zemin sorunları nedeniyle daha tünellerin yapımı aşamasında bitti. Bir de Balat’ta viyadük ayakları çıktı.
O nedenle, geçen yazdan beri hızlı tren tünelleri öylece duruyor.
Bu arada…
Yine geçen yazın başında Çevre Yolu’nun Doğu bölümünde, İzmir ve İstanbul yönlerinden gelip Ankara yönüne giderken Demirtaş Viyadüğü yakınlarında çökme ve heyelan yaşandı.
Bunun da, yolun alt tarafında hızlı tren için yapılan 1.255 metre uzunluğundaki T3 Tüneli inşaatından kaynaklandığı anlaşıldı.
Karayolları, yolu tek şeride indirirken Demiryolları’ndan yol açtığı hasarı gidermesini istedi. Bunun üzerine TCDD çökmeyi ve yolu onarmak için tadilat ihalesine çıktı.
O ihale 7 Ocak 2015’te yapıldı, ama sonuçlanamadı.
Bu süreçte…
Yenişehir-Bilecik Etabı için de güzergahta çok ciddi zemin sorunları yaşandığı için defalarca yeni güzergah arandı. Hatta, hızlı trenin Yenişehir’den sonraki bölümünün İnegöl-Mezitler üzerinden Bozüyük’e bağlanması bile düşünüldü.
Sonuçta…
İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’ne daha yakın geçip Osmaneli’ne bağlanması benimsendi. Ama proje çalışmaları da durdu ve büyük bir umutla beklenen hızlı trenin gelişi belirsizliğe dönüştü.
Çünkü…
Projenin her şeyini bilen ve yürüten TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ocak ayında AK Parti’den aldığı davet üzerine milletvekili aday adayı olmak üzere istifa etti. Yerine de İstanbul Büyükşehir’den raylı sistemlerin başındaki Ömer Yıldız atandı.
Yanı sıra…
6 kişilik TCDD Yönetim Kurulu’nda şu anda Başkan olarak Genel Müdür Yıldız ve Üye Adnan Köklükaya kaldı. Diğer 4 üyelik ise boş.
İşte…
Bütün bunlar Demiryolları’nda işleyişi durdurdu. 7 Ocak’ta yapılan ve Çevre Yolu’nda neden olunan göçüğün giderilip yolun onarılması ihalesi bile sonuçlandırılamıyor.
Hızlı trenin ne olacağı, inşaatların ne zaman başlayıp ne zaman biteceği ve Bursa’ya ne zaman geleceği hiç belli değil. Bu gidişle 2023 bile zor görünüyor.