Turhan Gençoğlu’ndan Göçmen Platformu girişimine destek: Pazarlık yok, öneri var

Siyasette bilinen adaylık yöntemleri var. Bunlar arasında kişilerin aday olma isteğiyle siyasi partileri başvurmaları en bilineni. Bir de hemşeri derneklerinin siyasete baskı anlamındaki aday önermeleri sık sık yaşanıyor.
Geçtiğimiz hafta, bunları dışında özel bir adaylık süreci yaşandı.
Aralarında en güçlü Balkan göçmenleri derneği Bal-Göç’ün de yer aldığı Göçmen Dernekleri Platformu toplantı yapıp, Bal-Göç Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan’ı aday gösterme kararı aldılar.
Sonra da, siyasi partileri ziyaret edip kararlarını bildiren görüşmeler yaptılar.
Öyle olunca…
“Hangi siyasi parti il başkanı adaylık güvencesi verebilir ki?” sorusuyla başlayan değerlendirmelerde bu yolun siyasi hata olduğu yorumları yapıldı.
Bu durumu…
Bal-Göç’ü babası rahmetli Mümin Gençoğlu ile birlikte kuran ve şu anda da kısa adı BRGK olan Balkan ve Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu ile konuştuk.
Yaşadığı sağlık sorununu atlatıp yeniden iş yaşamı ve sosyal çalışmalara dalan Gençoğlu’na, “Yöntem hatalı mı?” diye sorduk.
“Bence çok doğru bir yol” diye başlayıp şunu söyledi:
“Bal-Göç kurulduğu günden beri bütün partilere eşit davrandı. Aynı şekilde, yöresel derneklerimizde her parti var, bu da son derece doğal.”
Devam etti:
“Derneklerimiz toplanıp konuştular ve Bal-Göç Genel Başkanı Yüksel Özkan’ın ortak aday olmasında görüş birliğine vardılar. Ayrıca on bin kişiyle yapılan anketten de Yüksel Özkan’ın adaylığı çıktı.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Böyle bir şey ilk kez oluyor. Yüksel Hoca aday olmayı düşünmediği halde, dernekler onun ortak aday olmasında birleştiler.”
Şunu ekledi:
“Sonra da siyasi partilere gidip, ‘Bizim adayımız Yüksel Özkan, bilginiz olsun’ dediler. İl başkanları da teşekkür edip dinlediler.”
Üzerinde durduğu şu:
“Burada partilerle yapılan bir pazarlık yok. Tam aksine, dernekler kendi kararlarını ve ortak adaylarını önerdiler. Ama kamuoyuna anlatamadılar.”
Şöyle düşünüyor:
“Bana göre en iyisini yaptılar. Yapılması gereken buydu. Partiler nezaket icabı ziyaret edildi, bir parti tercihi olmadı. Üstelik, ilk defa tüm dernekler birleşti. Bence en güzel tarafı bu. Bundan sonrası partilere ait.”