Hızlı tren tüneli Çevre Yolu’na heyelan ihalesi getirdi

İhale ilanı… Kısa adıyla TCDD olarak tanıdığımız T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait.
İlanda şöyle yazıyor:
“Bursa-Yenişehir Hızlı Tren altyapı inşaatı işleri T3-T4 tünelleri arasında bulunan (BC-CD aksı hariç) heyelanın önlenmesi inşaatı yapım işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir.”
İşin niteliğiyle ilgili olarak da şu bilgi yer alıyor:
“Toprak işleri (kazı, dolgu, şev düzenlemesi vb.) –Çeşitli sanat yapıları (fore kazık, istinat duvarları, pere kaplama vb.) – Drenaj işleri.”
İşin süresinin yer tesliminden itibaren 90 gün olduğu vurgulanan ilanda, ihalenin 07 Ocak 2015 Çarşamba günü saat 10.00’da Ankara’da TCDD Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılacağı bilgisi de yer alıyor.
Açıkça söylemek gerekirse…
Hızlı trenin Yenişehir-Bilecik etabında yaşanan heyelanlar nedeniyle Yenişehir-İnegöl-Mezitler-Bozüyük güzergahı alternatifi için etüd proje ihalesine çıkıldığını bu sütunlardan daha önce duyurduk.
O ihaleyi biliyoruz.
Fakat…
Hızlı trenin Bursa-Yenişehir etabında bugüne kadar heyelan duymamıştık. O nedenle, T3-T4 tünelleri arasındaki bölüm için heyelanın önlenmesi inşaatı için ihale yapılacak olması ilgimizi çekti.
Çünkü…
Söz konusu tüneller, Bursa kent merkezinin yakınında.
Şöyle söyleyelim…
Yaz döneminde, Çevre Yolu’nun Yalova Yolu’ndan itibaren ikinci kilometresi uzunca bir süre tek şeride düşürülerek ulaşıma açık tutuldu.
Meğer…
Hızlı tren için bu noktada yapılan 1.255 metre uzunluğundaki T3 Tüneli ve sonrasında yolun 10 metre kadar alt tarafında sürdürülen hat çalışması sırasında Çevre Yolu oturmuş.
Yani, çökmüş.
Şimdi ise…
Karayolları’nın bozulan imalatının düzeltilmesi, yani yolun o bölümünün yeniden yapılması için TCDD tarafından heyelanı önleme ihalesine çıkılmış.
Durdum bundan ibaret.