Bursa için eski bir tartışma yeniden başladı: Merkeze 3 ilçe daha olur mu?

Aslında… Bursa için yabancı bir konu değil. 1988 yılında Büyükşehir statüsüne geçildiğinde, eski Merkez İlçe üçe bölünüp Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçeleri oluşturuldu.
Ardından…
90’lı yılların ortalarında Demirtaş ve Emek beldelerinin Osmangazi’den, Görükle’nin de Nilüfer’den ayrılarak yeni ilçeler kurulması için adımlar atıldı.
O dönem…
Fazla ilerleyemeyen bu adımlar, 2000 yılı sonrasındaki dönemde bir kez daha kent gündeminde yer bulurken destekleyip savunan da oldu, merkez ilçelerin güç yitireceği kaygısıyla karşı çıkanlara da rastlandı.
Uzunca bir süredir Bursa, merkezdeki ilçelerin yeniden bölünüp yeni ilçeler oluşması konusunu tartışmıyordu.
Fakat…
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın geçen hafta “Gönlümden Demirtaş’ın ilçe olması geçiyor” demesiyle uzunca sayılabilecek bir aradan sonra yeniden tartışmaya açıldı.
Gerçi…
Arınç bunu Demirtaş doğumlu olması nedeniyle esprili dille söyledi, ama eski bir tartışmayı yeni gündeme dönüştüren işaret fişeği gibi oldu.
Nitekim…
1 haftadır, değişik partilerden siyasetçilerle bu konuyu konuşup tartışıyoruz.
Hemen hepsi, Osmangazi’nin çok büyüdüğü için yönetim açısından sıkıntılı bir ilçe haline geldiği görüşünde.
Ancak…
Yeni bir ilçeye sıcak bakmakla birlikte, Demirtaş ve Emek’in aynı anda Osmangazi’den ayrılmalarını doğru bulmayanlar var.
Buna karşın…
Nilüfer’den söz edilince, “AK Parti kazanamadığı Nilüfer’i bölüp kazanma planı mı yapıyor?” kaygısını ortaya koyanlar oluyor.
Yine…
Bir süredir Nilüfer bölgesindeki gayrimenkul dünyasından gelen “yeni ilçe kurulacak” şeklinde satış hedefli kimi konuşmalar da dikkat çekiyor.
Dün…
Geçmiş dönemlerde Bursa adına karar verilen zeminlerde önemli pozisyona sahip eski siyasilerden biri ile konuşurken şunu söyledi:
“İçişleri Bakanlığı isteğiyle Valilik tarafından geçmişte yeni ilçeler kurulması üzerine çalışma yapılmıştı. O dosya arşivden çıkmış olabilir.”
Bu konuşmalardan bir sonuç çıkar mı bilinmez. Fakat eski bir tartışma yeniden gündeme gelirken, başka şeyleri de peşinden sürüklüyor.