Erdoğan sonrası için Bakan Faruk Çelik yorumu: Hiçbir liderin yeri kolay doldurulamıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le sohbetimizde, Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Ağustos’ta cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıkmasından sonra AK Parti’de yaşanabilecekleri de konuştuk.
Daha doğrusu…
“Dışarı yansımıyor, ama yine de partide kırgınlık olabilir mi?” diye sorduk.
5 yıl gibi uzun bir süre en yüksek oyla seçilerek Grup Başkanvekilliği yapan Çelik, hem Meclis Grubu’nu, hem partiyi iyi tanıyan biri olarak Çelik şunu söyledi:
“Partimizde ihtilaf yok, kırgınlık yok. Aksine, takvimin işletilmesinde son derece başarılı bir süreç yönetimi gerçekleşti.”
Şunu anımsattı:
“27 ve 28 Ağustos’ta gerek yeni başbakanın seçilmesi, cumhurbaşkanımızın makamına oturması gibi son derece önemli iki gün yaşayacağız.”
Tahmini şu:
“Çok zaman geçmeden, belki de 24 saat içinde yeni bakanlar kurulu ilan edilmesi ve hemen göreve başlaması söz konusu.”
Böyle düşünme nedeni şu:
“Cumhurbaşkanımızın zaman kaybına fırsat vermeyeceği kanaatindeyim. Makama geçer geçmez görevi verir, Bakanlar Kurulu’nu birlikte hazırlarlar. Böylece ara verilmeden yeni hükümet başlamış olur.”
Peki…
Yeni dönem neler getirir? İşte Bakan Çelik’in cevabı:
“Sayın Recep Tayyip Erdoğan önemli bir lider. Onun boşalttığı yeri doldurmak çok kolay değil, hatta çok zor. Zaten geçmiş dönemlere baktığımızda, hiçbir liderin yerinin kolay doldurulamadığını görürüz.”
Şu noktada umutlu:
“Ama genel başkan olarak Sayın Davutoğlu’nun özellikleri ve Sayın Cumhurbaşkanı ile yakın çalışma arkadaşlığı bu açıkları kapatmaya yetecek bir avantaj oluşturuyor diye düşünüyorum.”
Şuna dikkat çekti:
“Sayın Cumhurbaşkanı da ‘Ben ayrılmıyorum, bir şekilde halkın seçtiği cumhurbaşkanı olarak siyasete duyarlılığımı ve varlığımı sürdüreceğim’ diye açıkça söylüyor, farklı bir dönem yaşanacak diyor.”
Şunu da ekledi:
“Dolayısıyla… Oluşacak muhtemel ihtiyaç alanlarına yönelik istişare ederler, noksanlık olmadan, sıkıntı olmadan süreç yürütülür.”