Çankaya’dan sonra siyasette de yeni dönem: Ahmet Davutoğlu!

Bu sayfalarda… Recep Tayyip Erdoğan sonrası sürece ilişkin gelişmeleri ve beklentileri aktardığımız dünkü yazıda “Hep sürpriz bekleniyor, ama Erdoğan’ın sürprizi hiç olmadı!” başlığı altında şunu söyledik:
Birçok isim yeni sürecin başbakanı olarak listesinde yazıldı, konuşuldu. Son günlerde Ahmet Davutoğlu adı biraz daha öne çıktı. Hatta, önceki akşam Gül de hükümeti Davutoğlu’nun kuracağının görüldüğünü söyledi.
Yine de sürpriz bekleyenler var.
Oysa…
Yakın geçmişe bakıldığında sürpriz olup olamayacağı da görülüyor.
Ardından…
Yakın siyasi geçmişte, herkesin sürpriz beklediği kimi kritik gelişmelerde Erdoğan’ın hiç sürpriz yapmadığını ve ters köşeye yatırmadığını anımsatıp şunu yazdık:
Recep Tayyip Erdoğan, siyaset anlayışında sürpriz olmayan gerçekçi bir lider.
Atmayı düşündüğü adımı bir şekilde kamuoyuna yansıtıyor ve kenara çekilip tartışmaları izliyor. Olgunlaştığına inandığında da uyguluyor.
Şimdi yine aynısını yapıyor.
Dün akşam…
AK Parti’nin Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından Başbakan olarak belki de son konuşmasında Recep Tayyip Erdoğan, kendisinden sonra AK Parti Genel Başkanlığı’nı üstlenecek olan, 28 Ağustos’ta da başbakan olarak hükümeti kurmakla görevlendireceği ismi açıkladı: Ahmet Davutoğlu.
Bu açıklama…
Hiç kuşku yok ki, malumun ilanı anlamına geliyor. Günlerdir konuşulan isim AK Parti Genel Başkanı oluyor.
Yani…
Erdoğan bir kez daha sürpriz yapmadı, herkesi konuşturup en baştan çizdiği rotasında devam etti.
Ekrandan şunu gördük:
Erdoğan dün akşam AK Parti Genel Merkezi’nde kendisinden sonra gelecek genel başkanı açıklamak üzere kürsüye çıktığında; bakanlar, parti yönetimi salonda yerlerini almışlardı.
Salonda, Davutoğlu bir yanında AK Parti Genel Başkanvekili Mehmet Ali Şahin, diğer yanında Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu ile oturdu.
Açıklamaya gerek kalmadan, o görüntü sonucu ilan etmiş oldu.
Şimdi…
Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor. O yeni dönemin yönetim tablosu, bir anlamda kaptan köşkü kadrosu da dün akşam itibariyle belli oldu.
Çankaya’da, halkın seçtiği cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan oturacak. Başbakanlıkta ise, desteğini hep arkasında hissettireceği Ahmet Davutoğlu olacak.