Ramazanın ruhuna uygun sosyal paylaşım ve toplu iftar

2000 yılıydı… Bir yıl önceki seçimde, yani DSP Adayı olarak girdiği 1999 seçiminde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Erdoğan Bilenser çok farklı bir adım attı.
O adım…
Ramazan ayında Büyükşehir Belediyesi tarafından her akşam herkese açık olarak geçekleştirilen toplu iftar organizasyonuydu.
Bilenser yönetimi, o yıllarda kullanılmayıp boş tutulan ve şimdiki Kent Meydanı Alışveriş Merkezi’nin olduğu yerde bulunan Eski Santralgaraj binası yolcu terminalini iftar ve sahur organizasyonları için düzenledi.
Gerek ihtiyaç sahipleri, gerek iftar saatinde evine yetişemeyenler orada toplu iftar yaptılar.
O yıla kadar belediyelerin ramazan boyu süren iftar geleneği olmadığı için, Büyükşehir’in attığı adım sosyal belediyecilik adına çok önemsendi.
Üstelik…
Adında sol kelimesi bulunan bir partinin, Demokratik Sol Parti’nin yaptığı bir ilk olması nedeniyle daha da büyük ilgi gördü.
Sonrasında…
2004’te başlayan Hikmet Şahin döneminde Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonu Eski Santralgaraj’dan alıp, Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki katlı otoparkın üst katına taşıdı, toplu iftarlar için orası düzenlendi.
Bugün…
2009’da başlayan ve 30 Mart’ta da yeniden vize alan Recep Altepe döneminde Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal paylaşım uygulamasının bir adım daha ileri götürülüp vatandaşa doğrudan katkı anlamında gıda yardımları yapılması boyutuna ulaştığını görüyoruz.
Göz önünde yapılmayan yardımlar ihtiyacı olanlara büyük bir titizlikle ulaştırılıyor.
Geriye dönüp baktığımızda, sosyal belediyeciliğin temelini oluşturan ve ramazan ayının paylaşımına uygun bir yöntem olan toplu iftarlar geleneğinin siyasi partilerin de ilgi alanına girdiğini görüyoruz.
Örneğin…
AK Parti son iki yıldır her ilçede sokak iftarları düzenleyerek ramazanın sosyal paylaşım ruhuna uygun hareket etmeye özen gösteriyor.
Bunun yanında…
Ev ziyaretlerine önem verildiğini de görüyoruz. Başta Vali olmak üzere, belediye başkanları, milletvekilleri siyasi partilerin il ve ilçe başkanlarıyla yöneticileri evde iftar sofrasına konuk oluyorlar.
Bu da iftarda sosyal paylaşım geleneğin bir başka boyutunu oluşturuyor.