1 Mayıs emeğin bayramı… Dünyanın kabul ettiği evrensel günü “olaylarla kıtlayan” tek ülke Türkiye

Bir dönem… 1 Mayıs denildiğinde pek çok kişinin aklına ideolojik duruş geliyordu. Ama artık öyle değil. 1 Mayıs günümüzde tüm dünyanın kutladığı evrensel bayram oldu.
Çünkü…
İnsanlar dünyanın her yerinde emeğin bayramını kutluyorlar, barış isteklerini dillendiriyorlar, özgürce yaşam dileklerini ortaya koyuyorlar, toplumsal dayanışma sergiliyorlar.
Bunlarda korkulacak bir şey yok. Aksine, herkesin sahip çıkması gereken insanca yaşam özellikleri.
Zaten…
Dünyanın her yerinde aynı anda kutlanan tek bayram durumundaki 1 Mayıs’ı özel ve anlamlı kılan bu. İnsanlar huzur ve barış içinde kutlamalarını yapıyorlar.
Ne var ki…
Hayli yol almakla birlikte, biz bu işi bir türlü beceremiyoruz. Üstelik daha 1 Mayıs’ı 1 ay kala başlayan polemik ve tartışmalarla toplumsal gerilim yaşıyoruz.
Nedense…
1 Mayıs’ın kutlanacağı yer sembolü karşılıklı inatlaşmaya döndü ve bir türlü çözülemiyor. O inatlaşmadan da, huzurlu bir bayram kutlayan dünyaya arbede görüntüleri yansıtıyoruz.
Yanı sıra…
1 Mayıs’larda yaşanan inatlaşma gerilimini bahane edip kendilerini olay çıkarmaya mecbur hisseden kimi küçük illegal grupların esiri oluyoruz.
Bunları da aşacağız elbette.
Aşacağız ve dünyanın her yerinde olduğu gibi 1 Mayıs’ları hep birlikte amacına uygun kutlayacağız. Gazlamadan, taşlamadan, inatlaşmadan kavga etmeden 1 Mayıs’ı kutlamayı başaracağız.