Batı’nın GAP’ı Boğazköy’de elektrik üretimi başladı

Projeyi… İlk olarak 1985 yılında dönemin ANAP Bursa Milletvekili İlhan Aşkın’dan dinlemiştik:
“Yenişehir ilçesindeki Boğazköy’e yapılacak barajla bölgedeki tüm araziler sulanacak. Kapasite olarak bu baraj Batı’nın GAP’ı özelliği taşıyor.”
Planlaması o yıllarda yapıldı, ama inşaatı pek kolay başlayamadı. Zor başlayan inşaatın bitimi de kolay olmadı.
Gerçi…
Barajın inşaatı bitti, ama projenin asıl hedefi olan sulama aşamasının bitmesi için DSİ en son 2015 Ağustos ayını hedef aldı.
Bu arada…
Başlangıçta sulama hedeflenen Boğazköy Barajı’nda zaman içinde günün beklentilerine uygun olarak proje revizyonu yapıldı ve bir de elektrik santralı eklendi.
İşte…
Kısa adıyla HES olarak adlandırılan ve barajdaki suyun değerlendirilmesini hedefleyen hidroelektrik santralının yapımını Bursalı bir firma olan Burgüç üstlendi.
Ortaklarının tamamı Bursalı olan şirketin yönetim kurulu başkanlığını ise İlhan Parseker yapıyor.
Bursa’da yıllarca siyaset yapan, sonrasında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevini üstlenenve aynı süreçte kısa adı TOBB olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olarak da ülke genelindeki çalışmalara katılan Parseker’le yapımı tamamlanan Boğazköy elektrik santralını konuştuk.
Önce…
Mutluluğunu dile getirdi:
“Boğazköy Barajı’na Bursa sermayesiyle yaptığımız hidroelektrik santral tamamlandı ve tam kapasite elektrik üretmeye başladı. Bu nedenle gururluyuz ve mutluyuz.”
Aslında…
2.5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan Boğazköy HES’i enerji alandı Parseker’in ilk işi değil. Çünkü, yine aynı ortak yapısıyla Bandırma’da rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviren santrallar yaptı.
Şimdi…
Dönüşebilir enerji, ya da çevreci diliyle temiz enerji olarak adlandırılan alanda rüzgar santralından sonra Boğazköy Barajı’na kurulan ve suyun enerjisini elektriğe dönüştüren santralın mutluluğunu yaşıyor.
Yenişehir’deki Boğazköy HES’i yılda 40 milyon kilowat elektrik enerjisi üretecek.