“Otoyol adı Bursa” kampanyası Vali’den, istek milletvekilinden!

Aslında… İşin daha en başında tuhaf bir durum olarak gözüktü. Bunu da bu sayfalarda birkaç kez gündeme taşımaya çalıştık.
Tuhaflık şurada:
Ulaştırma Bakanlığı tarafından son dönemde Türkiye’nin en büyük otoyol ulaşım projesi hazırlandı. Genel olarak, bu tür projelere ad verilirken başlangıç noktası, tam ortadaki en büyük bölge ve bitiş noktası vurgulanır.
Ne var ki…
İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’de sona eren en büyük otoyol projesinde bu vurgular yok. Çünkü, projeye Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu adı verildi.
Nedendir bilinmez…
Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Binali Yıldırım’ın bazı önemli konularda Bursa’yı göz önüne almayan yaklaşımlarına tanık olduk.
Hatta…
Bu sütunların okurları, otoyol projesi başlarken “Yıldırım’ın takıntısı nedeniyle otoyol adından Bursa’nın çıkarıldığı” izlenimine sahip olduğumuzu biliyorlar.
Yani…
Otoyolun adıyla ilgili tuhaf durum başından beri bilinmekle birlikte, Orhangazi de bu kentin önemli bir ilçesi olduğu için Bursa’da bugüne kadar pek fazla tepki dillendirilmedi.
Ama…
Bu durum, tuhaflığı ortadan kaldırmadı.
Nitekim…
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, atandığı günden beri otoyolun adında tuhaflık olduğunu ısrarla söylüyor ve “Bu otoyolun adı İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu olmalı. Başladığı yerin, geçtiği yerin ve bittiği yerin adları projenin adını oluşturmalı” diyor.
Dahası…
Gazetecilere de her defasında “Haberi yazarken İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu adını kullanın” önerisinde bulunuyor.
Bunu da kampanyaya dönüştürmüş durumda.
İşte…
Vali Karaloğlu tarafından başlatılan “Otoyolun adında Bursa olsun” kampanyası geçtiğimiz hafta Ankara’da bir çeşit başvuruya dönüştü.
Çünkü…
Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan’ı ziyaret eden AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Hüseyin Şahin, sohbet sırasında bu konuyu açık açık istek olarak dile getirdi:
“Sayın Genel Müdürüm… Otoyolun merkezini Bursa oluşturuyor. Üstelik bu projenin en önemli taşıma kapasitesine sahip bölge de Bursa. Ama projede Bursa’nın adı yok. Biz Bursa olarak bu projenin adının düzeltilmesini ve Bursa’nın yer almasını istiyoruz.”
Edindiğimiz izlenime göre…
Bu sözleri dinleyen Karayolları Genel Müdürü Turhan da böyle olması gerektiğine inanıyor.
Ancak…
Vali Karaloğlu’nun başlattığı kampanyanın Milletvekili Şahin tarafından isteğe dönüştürülmesi sonuç alınması için çok önemli bir girişim olmakla birlikte yeterli değil.
Evet…
Elbette Orhangazi çok önemli bir ilçemiz ve projenin adında yer alması hepimizin gururu.
Ama…
Bu konu Bursa ile Orhangazi arasında üstünlük mücadelesine dönüşemez.
Şu da bir gerçek ki…
O projeye Bursa adı daha çok yakışır ve proje bölgeyi daha iyi anlatabilir.