Rektör Dilek içini döktü: Üniversite bir dev, ama belediye ve hayırsever desteği olmasa ayakta durabilmesi çok zor!

Aslında… Demokratik kuralların ana temeli olan seçim önce hesap verme, sonra da denetim gerektiriyor.
Uludağ Üniversitesi Rektörü olarak seçilip görevi üstlenişinin üzerinden 2 yıl 9 ay geçen Prof. Dr. Kamil Dilek dün sabah gazetecilerin karşısına çıktığında hesap verme anlayışını sergiledi.
Kendisine oy verenlere de denetim fırsatı tanıdı.
Gördük ki…
Prof. Dr. Kamil Dilek dönemi hiç de boşa geçmemiş. 90 sayfalık sunumunda üniversitenin adeta röntgenini sergilerken, “eğitimde kalite” üzerinde durdu.
Dahası…
Son iki yılda Uludağ Üniversitesi kadar eğitimde kalite çalışması yapan başka bir üniversite olmadığını gururla söyledi.
Aynı şekilde…
Bursa’ya sağlık hizmetinde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin üstlendiği misyonu anlatırken de gururunu sergiledi. Çünkü, Tıp Fakültesi’nin istatistiklerine göre tedavi hizmetleri ve hastane finansmanında gelinen noktalar çok parlak sonuçlar gösteriyor.
Aslında…
Uludağ Üniversitesi denildiğinde Bursa’da yaşayanların aklına önce Tıp Fakültesi ve hastanesinin gelmesi herkes için rahatsız edici. Rektör Hoca da buna vurgu yaptı.
Ne var ki…
Birkaç yıl öncesine kadar Sağlık Bakanlığı tarafından Hacettepe ile birlikte el konulması düşünülen iki Tıp Fakültesi Hastanesi’nden biriyken bugün döner sermaye başarısına ulaşıldı.
Prof. Dr. Dilek dün, yardımcıları Prof. Dr. Müfit Parlak, Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, Prof. Dr. İrfan Karagöz’le birlikte karşılarına çıktığı gazetecilerle sohbetinde acıklı bir tablo da sundu.
O da şu:
310 milyon liralık bütçeyle hayallerdeki üniversite mümkün değil. Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin 2.5 yıldaki 100 milyon liralık katkıları olmasa üniversite ayakta duramayacak.
Üstelik…
Kalkınma Bakanlığı’ndan yeterli ödenek alınamadığı gibi, depreme karşı fakülte binalarının güçlendirilmesi için 23 milyon lira gerekmesine karşın ancak 3 milyon lira ödenek alınabilmiş.
Dışarıdan bir dev olan Uludağ Üniversitesi’nde durum bu.