AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin’den seçim sistemi yorumu: Vatandaşla seçtiği yakınlaşacak

Önümüzde 6 ay sonra yapılacak bir yerel seçim var, ama hemen arkasından 5 ay sonra cumhurbaşkanlığı seçimi geliyor. Onu da, 10 ay sonra milletvekili genel seçimi izliyor.
En önemlisi…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni dönemde cumhurbaşkanı adayı olması halinde, cumhurbaşkanlığı seçimiyle milletvekili genel seçiminin birleştirilmesi olasılığı konuşuluyor.
O nedenle…
Yerel seçimlerden sonrasına yönelik siyasi yol haritası çok önemli.
Nitekim…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta demokratikleşme paketini açıklarken, seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik üçlü öneri getirdi:
Seçim barajı yüzde 10’da kalsın… Baraj yüzde 5’e indirilip daraltılmış bölgeye geçilsin… Baraj olmasın ama dar bölge gelsin.
Öneriyi…
Pozisyonu itibariyle Adalet ve Kalkınma Partisi’nde 1 Numara konumunda olan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’le konuştuk.
“Yüzde 10 barajı AK Parti getirmedi, 1980’li yıllardan beri uygulanıyor” diyerek söze başladı. Süreç içinde birçok partinin barajın düşürülmesi önerisi getirdiğini anımsattıktan sonra şunu söyledi:
“Sayın Başbakanımız; diğer siyasi partilerle de oturulup, siyasi istikrarı bozmadan ve temsilde adaleti gözeterek nasıl bir seçim sistemi getirilirse Türkiye’de yönetim daha kolaylaşırın tartışılmasını arzu etti.”
Bu noktada…
Barajın yüzde 5’e indirilerek daraltılmış bölge sistemine geçilmesi önerisinin altını çizip, “Türkiye’yi 5 milletvekili çıkaracak şekilde bölgelere ayıralım” dedi ve örneği Bursa’dan verdi:
“Bursa’da 17 milletvekili var. Mevcut duruma göre 3 bölge olacak. 2 bölge 6’şar, 1 bölge de 5 milletvekili olabilir. Belki de nüfusla birlikte milletvekili sayısı artar, 4 bölge olabilir.”
Yorumu şu:
“Bursalı seçmen seçeceği milletvekilini daha yakın tanıma imkanına sahip olacak. Çünkü 5 milletvekili çıkaran bir bölgeyi düşünürseniz, hem o milletvekilleri seçmenin önemli bir bölümüne ulaşma imkanı bulur, hem 5 milletvekili seçileceği için seçmen hepsini tanır.”
Şunu sordu:
“Seçmen 17 milletvekilinin tamamını tanıyabilir mi? 17’nin hepsini tanımak başka, 5’i tanımak başka. Böylece vatandaş seçtiği vekillerle daha yakınlaşacak ve irtibatı güçlenecek.”
Bir de…
Seçim barajının kaldırılıp Türkiye’nin 550 seçim bölgesine ayrılması, yani milletvekili sayısı kadar seçim bölgesi oluşturulması önerisi Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları arasında yer alıyor.
Baraj yok, ama dar bölge getiriliyor.
İngiltere’de kısmen uygulanan sistemin yararlı yönleri yanında sakıncaları da olduğunu kaydeden Şahin, bu konunun iyi araştırılması gerektiğine inanıyor.