Bu seçimin özelliği: Partilerin hepsi, ödünç oyların peşinde!

Türkiye’nin siyaset geçmişi için ödünç oy kavramı hiç de yabancı değil.
Çünkü…
Siyasi yasakların kalkmasıyla 1991 milletvekili genel seçimlerine DYP Genel Başkanı olarak giren Süleyman Demirel, o dönem iktidardaki Anavatan Partisi’ne karşı miting meydanlarından başlayan müthiş siyasi mücadelesinde iktidara yürürken diğer partilerin seçmenlerine seslenmişti:
“Sizden ödünç oy istiyorum.”
Aynı olmasa bile, bugün de diğer partilerin seçmenleri ve ödünç oy anlayışına uygun bir siyasi strateji var.
Aslında…
Diğer partilerin seçmenlerine yönelik siyasi strateji genel hedefler arasında zaten var. Fakat son dönem, kutuplaşan siyaset ortamında partisinde mutsuz ya da boşlukta kaldığını hisseden seçmene yönelik yeni yaklaşımlar ortaya konuyor.
Örneğin…
2007 ve 2011 milletvekili genel seçimlerinde AK Parti’nin en önemli hedefi eriyen merkez sağ seçmeniydi. DYP ve ANAP’tan kalan liberal ve demokrat seçmene ulaşmada başarılı olan AK Parti, kendi tabanındaki Milli Görüş kadrosunun yanına merkez sağ seçmeni de çekmeyi başardı.
Bu sayede de iktidardayken oyunu arttıran parti olarak yoluna devam etti.
Şimdi ise…
AK Parti’nin yerel seçime yönelik kamuoyu araştırmalarında MHP seçmeninin tercihleri ile ilgili soruların sıklığı dikkati çekiyor.
Gerçi…
AK Parti’nin yaptırdığı anketleri yayınlarken MHP’li seçmenin AK Parti adaylarına bakışı ile ilgili değerlendirmeleri aktardığımızda Ülkücü camianın kimi isimleri tepki gösteriyorlar ama görünen şu:
2007 ve 2011 genel seçimleriyle 2009 yerel seçimlerinde merkez sağ seçmeni hedefleyerek strateji geliştiren AK Parti’nin hedefinde bu kez MHP seçmeni var.
Yanı sıra…
Son genel seçimde ulusalcı anlayış nedeniyle Ülkücü seçmenle yakınlaşan CHP’nin de bu seçime yönelik olarak merkez sağın eski tabanını oluşturan liberal demokrat yapı ile ilgili yeni yaklaşımlar sergilediği görülüyor.
Özellikle…
Kırsaldaki muhafazakar demokrat seçmeni hedef alan strateji değişikliği, büyük kentlerde CHP’nin sermayeyle yakınlaşmasını da sağlıyor. Ama CHP bir yandan da milliyetçi oylar hedefinden vazgeçmiş değil.
Bu da…
CHP’yi bugüne kadar yaptığı siyaset kulvarını genişletip ödünç oylarla yeni bir seçmen zemini arayışına yönlendiriyor.
Bütün bunlara karşın…
Ülkücü görüş zemininden oluşan seçmen yapısı diğer partilerin ilgi odağı haline gelen MHP de seçim stratejisini partisinin politikalarından mutlu olmayan, ama milliyetçi bakan seçmen üzerine kuruyor.
Dolayısıyla…
Bir ödünç oy planı da MHP için geçerli.