Avrupa Konseyi’nde Gezi olayları konuşuldu, Bursa Milletvekili Kara “şiddet” kriterini anlattı

Fransa-Almanya sınırında yer alan Strasborg merkezli Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin önceki gün yapılan toplantısında gündem Gezi olayları oldu.
Daha doğrusu…
Aralarında İstanbul’un da yer aldığı bazı Avrupa kentlerinde son dönemde yaşanan toplumsal olaylar nedeniyle İspanyol Parlamenter Diaz Tejera’nın hazırladığı rapor AKPM genel kurulunda ele alındı.
Raporu hazırlayan Tejera konuşmasına “Biz burada kimseyi yargılamıyoruz” diye başlayıp “çevre duyarlılığıyla başlayan gösterilere daha sonra siyasi grupların da katılmasıyla bazı istenmeyen görüntüler yaşandığını” söyledi.
Tejera, benzer gösterilerin Londra ve Paris başta olmak üzere birçok Avrupa başkentlerinde yaşandığını ifade etti.
Genel kurulda söz alarak konuşan Türk parlamenterlerden biri de AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara oldu.
Fransızca konuşmasında olayları özetleyen Kara öncelikle “yaşanan olayların Türk toplumunda demokratik kültür ve bilincin geldiği noktanın önemli bir göstergesi olduğunu” vurguladı.
Ardından…
Gösterici grupların temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmelerde olumlu sonuçlar elde edildiğini kaydeden Kara şunları söyledi:
“Bu tarz gösteriler sırasında polis müdahalesinin ölçülü olmasının son derece önemli olduğu açıktır. Aşırı güç kullanımına ilişkin kimi iddialar da halihazırda soruşturulmaktadır.”
Sonra da olayların güvenlik açısından bilançosunu verdi:
“Üç haftalık süreç içinde 660 polis memuru yaralanmış ve bir komiser hayatını kaybetmiştir. 290 işyeri, 20 kamu binası, 116 polis aracı ve 270 özel araç kimi göstericilerin başvurduğu şiddet sonucunda hasara uğramıştır.”
Şunu da ekledi:
“Şiddeti seçenlerin bağımsız yargı önüne çıkarılarak şiddetin önlenmesi hukuk devletine düşen bir görevdir.”
Konuşmaların ardından, Politik İşler ve Demokrasi Komitesi’nin hazırladığı Toplantı, Medya ve İfade Özgürlüğü İçin Toplumsal Gösteriler ve Tehditler başlıklı raporun karar tasarısı oylanarak kabul edildi.
Kabul edilen tasarıda “Göz yaşartıcı gaz kullanımı (biber gazı) ile ilgili açık talimatlar hazırlamak ve kapalı alanlarda kullanımı yasaklamak” gibi, “Avrupa’dan basın özgürlüğü kararları doğrultusunda protestoları yansıtan medyaya yaptırımdan kaçınmak” gibi maddeler de yer alıyor.