Yapısal değişimle gelen seçmen profili farklılığı siyaseti etkiledi

Çarpıcı tabloyu ilk olarak 12 Mart 2010’da yapılan referandum gözler önüne serdi. Anayasa değişikliği için yapılan halk oylaması, özellikle Bursa’nın en büyük ve genel sonucu etkileyen ilçesi Osmangazi’de seçmen profilinin değişimini gözler önüne serdi.
Çünkü…
O referandumda sandıktan çıkan sonuç, eski kent merkezi seçmeni ile yeni merkezler seçmeni arasındaki farkı bariz şekilde ortaya koydu.
Tabloda…
Bursa’nın eski merkezini oluşturan ve bugün de Osmangazi’nin göbeği olan Muradiye-Santralgaraj mahalleleri arasındaki bölgede hayır oylarının fazla olduğu, buna karşın Osmangazi’nin yeni bölgeleri olan genişlemiş kent çevresindeki mahalleler seçmeninin büyük farkla evet oyu kullandığı görüldü.
Bu sonuç AK Parti açısından özel bir inceleme yapılmasını ve yeni siyaset stratejileri geliştirilmesini getirdi.
Ardından…
CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca, bu sütunlardan 25 Eylül 2012’de aktardığımız çarpıcı tespitini açıkladı:
“Osmangazi’nin doğusunda, özellikle de Ankara Yolu’nun üstündeki 27 mahallede AKP’ye toplamda 9 bin 861 oy fark atıyoruz. Fakat Emek’te 16 bin 027 oy gerideyiz. Yani, 27 mahallede yaptığımız farkın iki katını yalnızca Emek’te kaybediyoruz.”
İşte…
Bu rakamlar tek merkezli Bursa’dan çok merkezli Bursa’ya geçişle birlikte değişen seçmen profilini tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.
Buna…
Zaman zaman vurguladığımız Bursa’nın demografik seçmeninin değişimi olarak bakmak gerekiyor.
Dahası…
Alınan sonuçlar üzerine yapılan değerlendirmelerden, Bursa’nın yeni seçmeninin seçim sonuçlarına etkisi çok açık şekilde görülüyor.
Siyasi partilerin stratejilerini ve siyaset söylemlerini değiştiren en önemli neden de bu zaten.
Nitekim…
Yıldırım’a bakıldığında “Ankara Yolu’nun altı ve üstü” arasındaki siyaset ve söylem değişimi sürekli karşımıza çıkıyor. Ankara Yolu’nun altındaki mahallelerde sosyo-kültürel yaşam ve kentten beklentiler farklı olduğu için siyasetçi bu bölgelere farklı siyasi söylem geliştiriyor.
Buna karşın, yolun üstündeki mahallelerde seçmen beklentileriyle birlikte siyaset söylemi de değişiyor.
Şu da bir gerçek ki…
Tıpkı Osmangazi’de olduğu gibi Yıldırım’da da seçim sonuçlarını, Ankara Yolu’nun altında ve Yıldırım’ın doğusunda yaşayan yeni seçmen yoğunluğu belirliyor.