Otoyolda çıkan ÇED engelini aşmanın formülü yasayla geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Plan Bütçe Komisyonu’nda önceki gün çalışma yasaları ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren önemli bir görüşme vardı.
Bizzat…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in komisyon toplantısına katılıp bilgiler verdiği yeni yasa düzenlemesini incelerken bir başka konu dikkatimizi çekti.
Daha doğrusu…
Çalışma yasaları içinde Plan Bütçe Komisyonu gündemine gelen ve orada önceki aşan kabul edilip TBMM Genel Kurulu’na inen, önümüzdeki hafta da kabul edilmesi beklenen yeni bir yasa fark ettik.
O yasa…
Büyük kamu projelerinin yapımı sırasında yaşanan ÇED raporu krizi ile ilgiliydi.
Konunun başlangıç noktasını oluşturan son gelişmeyi 31 Mart 2013 günü bu sütunlardan duyurduk.
İstanbul’dan başlayan ve İzmit Körfezi’ni köprüyle geçtikten sonra Bursa’dan devam edip İzmir’e ulaşan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi, “ÇED raporuna ihtiyaç olmadığı” düşüncesiyle başladığında çevreciler konuyu yargıya taşıdılar.
Danıştay da otoyol yapımı için “ÇED raporu alınması gerektiği” kararı verdi.
Aslında…
Bu konunun daha geriye dönük kargaşalı bir geçmişi var.
Örneğin…
Büyük kamu yatırımlarında ÇED raporu aranması gerektiği yönünde 1983 yılında bir yasa çıkmış. 1993 yılında ise yönetmelik yayınlanarak “ÇED raporu aranmayacağı” hükmü getirilmiş. 1997 yılında yeni bir yönetmelikle yine ÇED raporu aranmayacağı düzenlemesi yayınlanmış.
Bütün bu süreçlerde konu hukuken ihtilaflı hale geldiği için büyük yatırımların bir kısmı durmuş, ilerlememiş.
Dahası…
Bir anlamda yargı ile idare arasında savaşa dönüşmüş.
Şimdi…
Sorunu çözüme kavuşturacak, bir anlamda yargı-idare hukuk savaşını ortadan kaldıracak yeni bir yasa hazırlandı.
Yasada…
“1997 öncesi planlanan ya da başlanan yatırımlar için ÇED raporu aranmayacağı” özel bir hükme bağlanıyor.
Böylece…
Planlaması 1997’den önce yapıldığı için, Danıştay kararıyla otoyol ve Körfez Geçişi projesinin önüne çıkan ÇED engeli özel bir formülle aşılmış oldu.
Gelişmeyi…
Özel formülün yer aldığı çalışma yasaları paketini komisyonda anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le konuştuk.
Şunu söyledi:
“Hükümet olarak göreve geldiğimizde 5 bin 400 proje vardı. Bu yatırımlar bütçe olmadığı için uzun süre gerçekleşmemişti. Bir yandan o büyük yatırımları yaşama geçiriyoruz, bir yandan da yatırımların önündeki sorunları çözüyoruz.”