Helal Gıda’da firmalardan “Bizi denetleyin” çağrısı

Anladık ki… Hem zaman çok hızlı akıp gidiyor, hem de gelişmelerin hızına yetişilmiyor.
3 yıl önceydi…
Olay’dan ayrı kaldığımız süreçte, genel merkezi Bursa’da olan Dünya Helal Gıda Birliği Genel Başkanı Ahmet Gelir ziyaret etmek istediğinde Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nde buluşmuştuk. Helal gıda ile ilgili gelişmeler için bizi bilgilendirmek istemişti.
Dün gibi aklımızda…
Gelir’i dinlerken, kamuoyunun henüz tanımadığı helal gıda konusunda yapılacak denetimlere aklımız takılmış ve “Piyasada böyle bir talep yok, firmalar kendilerini size neden denetletsinler?” diye sormuştuk.
O da…
Malezya’dan başlayan akımın dünyayı sarmakta olduğunu anlatıp, “Yakında firmalar kendileri başvurup denetlememizi isteyecekler” demişti. Biz de o gün söylediklerini internette yayınlayıp Bursa’ya ilk duyuran oldu.
Bu kez…
Olay’da ziyaretimize geldiğinde, 3 yıl önceki konuşmayı ikimiz de anımsadık.
Söze de…
Dünya Helal Birliği Genel Başkanı Ahmet Gelir girdi.
“Yakında firmalar bize denetleme için bize başvuracaklar demiştim. Aynen de öyle oldu. Dünyada büyük bir pazar var ve insanlar yedikleri gıdaların helal üretim olmasını istiyorlar.”
Denetim için davet yapan firmalar arasında Sütaş’ı, Hacıhasanoğulları’nı, ülkenin önemli çikolata üreticilerinden Şölen’i saydı. Büyük market zincirlerine kendi markalarıyla gıda üretimi yapan firmaları sıraladı.
Helal denetimi isteyen Akdeniz’deki otellerden Adenya’yı örnek gösterirken, dünyadaki 57 İslam ülkesinin 160 milyar Dolar’a ulaşan yıllık turizm harcamasına dikkat çekti ve “Türkiye bu paranın 1 milyarını bile alamıyor” dedi.
Genel Merkezi Bursa olan birliğin en etkin olduğu ülkelerin başında Rusya’yı saydı.
Bünyelerindeki 200 civarı profesör ve akademik unvanlı uzmanla yaptıkları denetimlerdin şanında 10 dilde yayınları olduğu bilgisini verdi, 17 ülkede de şube açtıklarını açıkladı.
Kendi çizgilerini tanıtırken “Siyasetle, cemaatlerle işimiz yok. Anadolu müslümanıyız” dedi ve ekledi:
“Bu durumu kimseyi ayırmadan, insanlık meselesi görüyoruz. Gıda ürünleri hilesiz olsun istiyoruz.”