BTSO’da seçime doğru… Parseker: Bursa otomotive bağımlı hale geldi

Gerçi… Nace kodu uygulamasında meslek grupları yapılandırılırken yaşanan kimi sorunlar nedeniyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından ertelendi ama 123 yıllık Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yeni bir seçime hazırlanıyor.
Kulislerde iki adaylı bir seçim beklentisi var. Fakat henüz adaylık açıklaması yok.
Çünkü…
Komitelere seçilmeden, oradan da BTSO Meclisi’ne gelmeden aday olmanın anlamı yok. Meclise girmeden aday olunamıyor.
İşte…
Adaylığı beklenen iki isimden biri olarak BTSO Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İlhan Parseker de o süreç için çalışmalarına başladı.
Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan adlı programda kendisini konuk ettiğimizde “Oda üyeleri sizi neden seçsin?” diye açık açık sorduk.
O da…
11 yıllık TOBB Yönetim Kurulu ve 8 yıllık BTSO Meclis Başkanlığı görevlerini işaret ederek “Ben deneyimliyim” dedi ve nasıl bir BTSO düşündüğünü açık açık anlattı:
“Bursa’da daha çok otomotive bağımlı hale gelen bir yapı oluştu. Bu bağımlılığı kıracak yeni sektörlere Bursa’yı yöneltmek lazım.”
Şunu da ekledi:
“Bununla birlikte yeni pazarlara açılmalıyız. Hem ürünümüzü, hem pazarımızı çeşitlendirmeliyiz. BTSO da bu çabada katalizatör olmalı.”
Küçük bir ipucu da verdi:
“Turizm ve savunma sanayi, gelecekte önemli sektörler oluyor.”
Yanı sıra…
Parseker yapmak istediklerini sıralarken izleyeceği stratejiyi de ortaya koydu:
Bir…
“BTSO kurumsal bazda çok önemli işler yaptı. Bundan sonra üye bazlı çalışmalar yapması lazım. Şehre katkının yanında biraz da üyeye dokunmamız gerekiyor. Sektör bazlı çalışmamız gerekiyor.”
İki…
“TOBB’da 64 sektör meclisi var. Bunların hepsinin kurucu koordinatörlüğünü yaptım. O yapıyı Bursa’ya taşıyacağım.”
Üç…
“TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin Bursa’ya uygun otomotiv ve tekstil gibi fakültelerinin Bursa’ya gelmesi gerekiyor. Bunun için çalışacağım.”
Dört…
“TOBB’da Tepav var. Biz de Bursa’da, sivil toplum örgütlerini de işin içine katarak kısa adı Bepav olan Bursa Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı’nı kurmalıyız.”
Beş…
“Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı referans alınacak bir kurum haline sokmamız lazım.”

İddialara karşı hodri meydan

BTSO seçimlerinin ertelenmesine yol açan gelişmeler arasında, Nace kodu uygulamasında bazı firmaların mealsek gruplarının değiştirildiği iddiası da var.
BTSO Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Sayman Ülyesi İlhan Parseker bu iddiaları ortalık karıştırma amaçlı gördü ve şunu söyledi:
“Nace kodunu beyan edilenin dışında değiştirdiğimizi kim ispatlarsa, ben hiçbir yere aday olmayacağım. Ama kendi ya da muhasebecisinin isteğiyle almasına karşın, tebligatlara karşın kim değiştirmediyse lütfen aday olmasın.”

Parseker’in bu iddiaları çok konuşulur

BTSO’daki seçim süreciyle ilgili gelişmelerde İlhan Parseker bazı noktalarda kaygısını ortaya koydu:
“Oda bir zümrenin Odası hiç olmadı, olmayacak. Yarış sadece adil ve hizmet için olmalı. Bir grubun, bir Siad’ın, bir zümrenin ‘Gelip alacağız, hakim olacağız’ demesi, diğer tüm grupların ve düşüncelerin dışlanması anlamına gelir ki BTSO’yu bekleyen en büyük tehlike bu.”
Ardından…
“Dinimizin, kutsalımızın seçim malzemesi yapılmaması gerekir” dedi. Kendisinin “birey” olduğunu ve kimsenin devamı olmadığını vurgulayıp şunu söyledi:
“Ama değişim olsun diyenler de, değiştirelim dedikleri kişilere gidip destek istemesinler.”