Bursa’nın rantı yüksek bölgesi olan Altıparmak-Çarşamba Pazarı arası için en özel kentsel dönüşüm…

Altıparmak ve civarıyla ilgili ilk kıvılcımı Teoman Özalp, Erdem Saker, Erdoğan Bilenser ve bir dönem de Hikmet Şahin gibi Büyükşehir Belediye Başkanları ile birlikte BUSKİ Genel Müdürü olarak görev yapan Mehmet Ali Meriç çaktı
28 Mayıs 2012 günü bu sütunlarda Meriç’in deneyimlerinden yola çıkarak paylaştığı görüşleri yayınladık.
Kısaca…
Altıparmak’taki yüksek binaların eski inşaat tekniği ile yapıldığı için günümüzün yapı güvenliği anlayışına uymadığını, sokakların dar olduğunu, bir felaket anında hem bölgenin tahliyesinin mümkün olamayacağını, hem de altyapıya müdahale edilemeyeceğini söylüyor ve şunu öneriyordu:
“Bursa merkezde kentsel dönüşüm Altıparmak’tan başlamalı.”
Bu öneriye…
İlk destek AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’dan geldi. Meriç’in görüşlerini önemsediklerini ifade eden Yalçın, görüşlerinden yararlanmak üzere yine bu sütunlar aracılığıyla “2023 vizyonlu komisyon çalışmalarına katılma” çağrısını iletti.
Sonrasında…
Çok değişik kesimlerden destek açıklamaları geldi. Öneriler arasında Altıparmak vizyonu olarak adlandırılabilecek tarihi kenti de yansıtan modern yeni kent uygulaması dikkat çekiciydi.
Bu açıklamalarda bir de istek dillendirildi:
“Yalnızca Altıparmak Caddesi değil, tüm çevresi kentsel dönüşüme alınmalı.”
Gerçekten de…
Güneyinde Altıparmak Caddesi, kuzeyinde Darmstadt Caddesi, doğusunda Fevzi Çakmak Caddesi ve batısında Stadyum Caddesi olan bölge kent merkezinde rantı en yüksek bölge olarak kabul ediliyor.
Üstelik…
Bölgedeki binaların büyük bölümü 30 yılın üstünde ve yine bu eski binalar eski inşaat tekniği ile yapıldıkları için inşaat ömrünü tamamlamış kabul ediliyor.
Bu noktada…
Elde istatistiğe dayalı veri olmamasına karşın, bölgede en az 3 bin binanın acilen kentsel dönüşüme girmesi gerektiği üzerinde duruluyor.
İşte…
Altıparmak, Selimiye, İntizam, Çırpan, Ahmetpaşa, Şahabettinpaşa, Hocahasan mahalleleriyle Santralgaraj Mahallesi’nin bir bölümünü kapsayan bu geniş alan için Osmangazi Belediyesi çok özel bir kentsel dönüşüm planlaması hazırlığı yapıyor.
Gerçi…
Henüz kesinleşmiş bir kentsel dönüşüm planı yok. Fakat planda değerlendirilmek üzere öne çıkan bazı düşünceler var.
Örneğin…
Kentin merkezindeki rantı en yüksek bu bölge için yalnızca Toki anlaşması yerine, özel sektörün de içinde olacağı yeni bir cazibe merkezi düşünülüyor.
Bunun için de…
Belediyede üzerinde çalışılan planda vatandaşın rızası önemseniyor.
Araştırmaları başlanan bölgeye özel kentsel dönüşüm planlaması çalışmalarının Osmangazi Belediyesi’nde yaz başına kadar tamamlanması ve sonrasında harekete geçilmesi planlanıyor.