AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: Allaha şükür ekonomi iyi, AK Parti daha iyi olması için çalışıyor

Bu sütunlarda… Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Parti Sözcüsü olan Hüseyin Çelik’le yaptığımız sohbetin bazı bölümlerini yayınladık.
O sohbette…
Çelik ekonominin vatandaşa yansımasıyla ilgili bazı özel değerlendirmeler de yaptı.
Örneğin…
“Hane halkı başına düşen harcama gittikçe artıyor” dedikten sonra şunu sordu:
“Biz bunları söyleyince, ‘Efendim vatandaş borçlandı’ diyorlar. İstikrarın, güvenin olmadığı yerde insanlar ev alır mı, araba yeniler mi, harcama yapar mı?”
Ardından…
Yabancı sermayeyle ilgili çok çarpıcı rakamlar verdi:
“Cumhuriyetin kuruluşundan AK Parti iktidarına kadar Türkiye’ye dışarıdan gelen doğrudan yatırım sermayesi 14.8 milyar Dolar. Son 10 yılda dışarıdan gelen doğrudan yatırım sermayesi, yani küresel sermaye ise 118 milyar Dolar.”
Devam etti:
“Yahu arkadaş, dünyadaki sermaye sahipleri istikrarına güvenmediği, ekonomik yapısı sağlam olmayan, finans yapısı olmayan ülkeye gider mi?”
Şuna dikkat çekti:
“Türkiye’nin borcu diye abarttıkları borç, daha çok özel sermayenin, özel sektörün borcu. Niye özel sektörün borcu var? Çünkü yatırım yapıyor, onun için borcu var.”
Rakamları sıralamaya şöyle başladı:
“Özel sektör yatırımlar yapmasaydı, yeni iş alanları açılmasaydı Türkiye 150 milyar Dolar’lık ihracat potansiyeline ulaşır mıydı? İhracat 10 yıl önce 36 milyar Dolar’dı, şimdi 150 milyar Dolar.”
Çarpıcı bir rakam verdi:
“Buna rağmen 2002’de bizim her 100 liralık milli gelirimizin 74 lirası borçtu. Bugün her 100 lira milli gelirin 36 lirası borç. 2002’de topladığımız her 100 liralık verginin 86 lirasını faize ödüyorduk. Bugün 16 lirasını faize ödüyoruz.”
Başka rakamlar da var:
“2002’de devletin borçlanma faizi yüzde 63’tü. Bugün yüzde 5. Esnafa yüzde 47 faizle kredi veriliyordu, bugün tekli rakamlara düştü. Ziraat Bankası çiftçiye yüzde 59’la kredi veriyordu, bugün 0 ile 5 arasında faizler değişiyor.”
Bunları aktardıktan sonra “Meclis’te bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li yöneticiler OECD ülkeleri arasında genç işsiz nüfusu açısından birinci sırada olduğumuzu söylediler” dedi ve önemli bir konuya değindi:
“İyi de kardeşim, OECD ülkeleri içinde bir de şuna bakın: Nüfusu en genç olan ülke hangisi? En genç Türkiye. İngiltere’de, Almanya’da genç mi var? Türkiye’nin yaş ortalaması 28.”
Son olarak da…
Ekonomik tablolardan yola çıkarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ülkede durum nedir, bunu öğrenmek için ekonomik göstergelere bakmak lazım. Allaha şükür ekonomi iyi. Şimdi AK Parti daha iyi olması için çalışıyor.”