Büyükşehir Yasası için çok kritik 7 öneri

Bayram öncesi TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşüldü ve kabul edildi. Yeni hazırlanan Büyükşehir Belediyeleri Yasası’nın bayram sonrası Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.
Gerçi…
Kamuoyu bir süredir tartıştığı için yeni yasanın neler getireceği biliniyor. En azından, Büyükşehir Belediyesi sayısının artacağı biliniyor.
Yanı sıra…
Büyükşehir olan yerlerde İl sınırlarının tamamının kapsam içine girdiği de biliniyor. Yasanın kamuoyunda en çok tartışılan maddelerinin başında bu geliyor.
Tüm ilçelerin Büyükşehir’e bağlanması, bazı büyük ilçe belediyelerini rahatsız ederken, Bursa’daki dağ bölgesi ilçelerinde olduğu gibi daha fazla teknik hizmet umudu taşıyan küçük ilçe belediyelerini de heyecanlandırıyor.
İşte…
Böyle bir süreçte, deneyimli bir belediyeci olmasının yanında belediye hizmetleri ve kent yönetimi konusunda eskiden beri kafa yoran bir isim olan Büyükşehir Belediye Başkan Başdanışmanı ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, yeni yasanın hazırlık sürecine katkı koyacak bir çalışma yaptı.
Yasaya…
Daha çok Büyükşehir Belediyesi işleyişi ile ilgili düzenlemelere yönelik bazı kritik öneriler getiren Pala, çalışmasını Bursa milletvekilleri başta olmak üzere TBMM Başkanlığı’na ve tüm bakanlıklara da gönderdi.
Pala’nın çalışması yedi maddelik bir öneri paketi özelliği taşıyor.
Bir…
“Büyükşehir Belediyelerinde Büyükşehir Belediye Meclis Başkanlığı oluşturulmalı. Meclis Başkanı, meclis üyelerince üç turlu olarak seçilmeli. İlk tur 2/3, ikinci tur meclis salt çoğunluğu, üçüncü turda ise en çok oy alan iki adaydan fazla oy alanı seçilmeli.”
İki…
“Büyükşehir Belediye Başkanının katılmadığı Encümen toplantılarına Genel Sekreter Başkanlık yapıyor. Encümende seçilmiş Belediye Meclis Üyeleri de bulunuyor. Seçilmiş üyelere memur olan Genel Sekreterin başkanlık yapması demokratik yapıya aykırı. Belediye Başkanı’nın katılmadığı toplantılara Belediye Başkanvekili veya Belediye Başkanı’nın belirleyeceği bir Meclis Üyesi başkanlık yapmalı.”
Üç…
“Su Kanalizasyon İdareleri Yönetim Kurulu’nda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri de otomatikman üye olmalı. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın katılmadığı Yönetim Kurulu toplantılarına Belediye Başkanvekili veya görevlendireceği bir Meclis Üyesi başkanlık yapmalı.”
Dört…
“Seçimle işbaşına gelen yerlerde Başkanlık sıfatı olmalı. Belediyelerde de bir başkan sıfatı olmalı. Ancak belediyelerin idari yapısında Genel Sekreter ve yardımcılarından sonra gelen Daire Başkanı sıfatı bulunuyor. Bu şekilde kullanılmak zorunda olan başkan sıfatı karışıklığa yol açıyor. Daire Başkanı sıfatı Daire Müdürü olarak değiştirilmeli.”
Beş…
“Belediye sınırlarında bulunan ‘Orman Köyü’ statüsünde olan köyler Büyükşehir için oy kullanabiliyor ancak İlçe Belediyesi için oy veremiyorlar. ‘Orman Köyü’ tanımı yerine ‘Köy Statüsünde olan Mahalle’ kavramı getirilmeli ve köy şartlarında yaşama hakları aynen devam ettirilmeli. ‘Köy Statüsünde olan Mahalleler’ de ilçe belediye seçimlerinde oy kullanabilmeli.”
Altı…
“Büyükşehir sınırları içinde bulunan ilçe belediyeleri kapsamındaki Kent Konseyleri’ne sadece kendi sınırları içinde adresi bulunan dernekler üye olabilmeli. Meslek Odaları ise Büyükşehir Kent Konseyi’ne üye olabilmeli.”
Yedi…
“Büyükşehir Belediyeleri arasındaki gelir farklılıkları kaldırılmalı. Büyükşehir Belediyeleri’nin tümünde toplanan vergiler Büyükşehir Belediyeleri’ne nüfusları oranında adil bir şekilde dağıtılmalı.”