Tartışmalarının yanında Doğanbey: Kent içinde yeni kent

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’nın çektiği ve “Doğanbey… Ülkemiz ve kentimiz insanının bilgilerine yorumsuz olarak sunulur” notuyla sosyal medyada paylaştığı fotoğraflara bakarken şunu düşündük:
Fevzi Çakmak Caddesi’nin doğusu, Haşim İşcan Caddesi’nin kuzeyi, Gazcılar Caddesi’nin güneyinde kalan ve bugün Doğanbey olarak andığımız bölge yakın zaman öncesine kadar kent merkezinin en büyük çöküntü bölgesi kabul ediliyordu.
Aslında…
Geçmişte burasını çöküntü bölgesi olmaktan çıkarmak amacıyla Teoman Özalp döneminde, kamuoyunun MİA Planı adıyla bildiği Merkezi İş Alanları Projesi hazırlanmış, hatta belli bir aşamaya da gelmişti ama bölgenin tamamına uygulanamadı.
Şimdi ise…
Toki tarafından yapılan konutlarla Doğanbey Projesi kent gündeminde.
Projenin üç farklı açısı var ve bütün tartışmalar da bu üç farklı açı üzerinden yapılıyor.
Birincisi…
Doğanbey’de yapılan inşaatlar proje başlangıcındaki beklentilerden daha yüksek oldu. İnşaatlar nedeniyle Ulucami ve tarihi Hanlar Bölgesi gölgede kaldı, Uludağ silueti olumsuz etkilendi, görüntü kirliliği oluştu.
Hele…
Karşıdan bakıldığında yüksek konutlar kentin kalbine çakılmış kazıklar gibi gözüküyor.
İkincisi…
Doğanbey’de yerini ya da evini vererek yeni yapılan konutlardan almayı bekleyen hak sahiplerinin süreç içinde karşılaştıkları sorunlar ve yaşadıkları haksızlıklar var.
Gerçi…
Bazı konular siyasi otoritenin devreye girmesiyle aşıldı ama idari konularda çözüm bekleyen önemli sorunlar olduğu da gerçek. Mağduriyetlerin büyük bölümü ise sözleşmedeki tutarların üstünde bedel tahsil edilme isteği olarak yansıyor. İnsanlar doğal olarak farklı sözleşmeye direnç gösteriyor.
Üçüncüsü…
Tüm tartışılan yanlarının dışında, Semih Pala’nın fotoğrafında da görüldüğü gibi Doğanbey’de kent içinde yeni bir kent ortaya çıktı.
İçeriden bakıldığında güzel gözüken binaları, düzenli yolları, yaşam alanlarıyla eski Bursa’nın orta yerindeki modern Bursa tablosunu yansıtıyor.
Aslında…
Doğanbey’de yapılmak istenen de buydu. Kentin merkezini modern bir yaşam alanı haline getirmek hedefleniyordu. Tartışmaları çok olsa da o hedefe ulaşıldı.
Gelinen noktada…
Karşıdan bakıldığında rahatsız eden görüntü için ne yazık ki artık yapacak bir şey yok. Ama çözüleceği umudunu yitirmediğimiz idari kararlar ve uygulamalardan kaynaklanan sorunlar yanında Bursa’nın orta yerinde, tüm ulaşım sistemlerinin kavşağında yepyeni bir yerleşim alanı oluştu.