Anayasa Mahkemesi kararını verdi… Ağustosta seçim olmayacak ama 2014 sürprize açık

Galiba… Türkiye’de ilk kez bu sayfaların okurları öğrendiler. 18 Mart 2012 tarihli yazımızda siyasetin yakın dönem geleceği ile ilgili önemli bir gelişmeyi duyurduk.
O yazıda…
Öncelikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili spekülasyonları anımsattık:
Ağustos 2007’de yedi yıllığına yapılan seçimin ardından, Ekim 2007’de anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 5 yıl olarak belirlendi.
Bu değişikliğin geçerli olduğunu düşünenler, Ağustos 2012’de yeni Cumhurbaşkanı seçimi yapılması gerektiğini savunurken, Gül’ün 7 yıllığına seçildiğini anımsatanlar ise 2014 yılını siyasetteki değişim tarihi gördüler.
Tartışmalar büyüyünce, Ocak 2012’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen yeni bir kanun çıkarıldı.
Böylece…
Cumhurbaşkanlığı seçimi için, yerel seçiminin de yapılacağı 2014 yılı kanunla kesinleşti.
Ardından…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adının Cumhurbaşkanlığı için geçmesiyle birlikte, Gül’ün görev süresiyle ilgili yasayı CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götürme kararı aldığını aktardık.
İşte…
Türkiye’de ilk bu sütunlarda dile getirilen gelişme dün sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, görev süresini 7 yıl olarak belirlediği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha aday olabileceğine karar verdi.
Gül bir daha aday olur mu, onu zaman gösterir. Çünkü, adı Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği için de geçiyor.
Ne var ki…
Anayasa Mahkemesi kararı, 2 yıl sonra seçim trafiği sıkışıklığı anlamına geliyor.
Çünkü…
29 Mart 2014’e kadar yerel seçim yapılması gerekiyor. 4.5 ay sonra, yani Ağustos 2014’te Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu seçimden 10 ay sonra, Haziran 2015’te de genel seçim zorunlu.
Kısacası…
2014 Mart sonundan 2015 Haziran’ına kadar olan 15 aylık süreçte üç seçim yapılması gerekiyor. Bu kadar kısa sürede üç seçim, hele böyle küresel ekonomik sıkıntıların olduğu bir süreçte hiçbir ülke yapmaz, yapamaz.
Dahası…
Halkı 15 ay içinde 3 defa sandığa götürmek sanıldığı kadar kolay olmaz.
O nedenle…
Yerel seçimlerin öne çekilme olasılığı tartışılıyor olsa bile, 2014’te üç seçim bir arada olasılığını daha güçlü görüyoruz.