Ulaşım fakiri Bursa kabuğunu kırıyor, raylı sistemler cennetine dönüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin önceki gün İstanbul’da katıldığı toplantıda söylediklerini okurken şöyle bir düşündük…
Yakın zaman öncesine kadar Bursa ulaşım fakiri bir kent görünümündeydi.
Belediye otobüslerimiz yetersiz, hatlar düzensiz, minibüsler sorunlu, dolmuşlar ve taksiler belli hatlarda toplanmıştı.
Üstelik…
Toplu ulaşım adına kullandığımız otobüs ve dolmuş hatlarının neredeyse tamamı Heykel’den geçiyor, bu da Atatürk Caddesi’nde çok büyük bir trafik yoğunluğuna yol açıyordu.
Öyle ki…
Bir dönem büyük zorluklarla kent merkezinden uzaklaştırılan minibüsler de, yeşil otobüs haline getirilip yine Heykel trafiğine sokuldu.
Rahmetli Hikmet Şahin dönemine kadar belediye otobüslerinde yolculuk eziyetti. Bugünkü konforlu otobüsleri Şahin’e borçluyuz.
Şimdilerde…
Bursa’nın ulaşım sistemlerini tümden değiştirecek çok önemli adımlar atılıyor.
Örneğin…
Bursa’yı modern bir dünya kenti görünümüne sokacak tramvay artık gün sayıyor. Başkan Altepe, tramvayda ilk kazmanın temmuz ayında vurulacağını açıkladı.
Gerçi…
Heykel-İnönü Caddesi-Uluyol-Kent Meydanı-Çarşamba Pazarı-İpekiş-Stadyum-Altıparmak-Çakırhamam-Heykel güzergâhında çalışacak tramvayın yapımı sırasında kent trafiği etkilenecek ama sonrasında rahat ulaşım dönemi başlayacak.
En önemlisi…
Bursa tramvay üreten kentler arasına girdi. Dünyada Bursa gibi yalnızca altı kent olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Bursa’nın kendi tramvay vagonunu üretmesi Türkiye’yi de vagon üreten beş ülkeden biri haline getirdi.
Şunu çok açık bir şekilde ortaya koymak gerekiyor:
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe vizyonuyla Bursa’nın geleceğine imzasını atıyor.
Bunu…
Bursa’nın değişimi için bu kadar çok inşaatı aynı anda başlatabilmeyi ve koordinasyonlarını sağlamayı başardığı için de söylemek gerekiyor.
İpekböceği tramvayı hiç kuşku yok ki Bursa caddelerine hem ayrı bir özellik katacak, hem de ulaşım fakiri Bursa’nın toplu taşımada kurtuluşu olacak.
Toplu ulaşımın ana gövdesini oluşturan Bursaray’da da hedef ötesi hat inşaatları yapılıyor.
Üniversite Etabı’ndan sağlanan tasarrufla Bursaray’ı batıda Emek’e kadar götürmek önemsenmeyecek gibi değil. Yine 5 yıllık hedefte olmayan Kestel Etabı’nın da raylı sistem ulaşımını Bursa’nın bir ucundan bir ucuna taşıdığı unutulmamalı.

Bursaray’da mekanik ihale

Bursaray Doğu Etabı’nın elektro mekanik ihalesi yapıldı. Başvuran 9 firmadan 5’inin katıldığı ihaleyi 16.484.000 TL’lik teklifiyle Ultra Teknoloji Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı.
İhale, Bursaray Kestel Etabı’nın sinyalizasyon, haberleşme ve elektronik sistemlerini kapsıyor.