Devlet Bahçeli’nin MHP Bursa kongresine bakışı: Gelmeyeyim de baskı olmasın

Kongre için geri sayım sürecine girme sırası MHP’de. Pazar günü Merinos’taki Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin Osman Gazi Salonu’nda saat 13.00’te başlayacak kongrede Tevfik Topçu, Hasan Toktaş, Zafer Milli seçilebilmek için yarışacaklar.
Fakat…
Kongrenin, ekipler dengesi bakımından İl Başkanı Topçu ile Toktaş arasında geçeceği, daha doğrusu kulislerdeki dengenin böyle olduğu görülüyor.
Son iki il kongresini tek adaylı yapan MHP’de, çok adaylı ve çekişmeli bir kongrenin yaşanacak olması, doğal olarak spekülasyonlara da neden oluyor.
Aslında…
Bu da yadırganmamalı. Hangi parti olursa olsun çekişmeli her kongrede Genel Merkez adı kulislerde çok sık geçer. Gerçi AK Parti’deki sürecin özellikleri çok farklıydı ama kongre spekülasyonunu şimdi MHP yaşıyor.
Nitekim…
Dün sohbet ettiğimiz MHP Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın’ın da bu sıkıntıyı yaşadığını gördük.
Söylediği şu:
“Biz Genel Merkez olarak hiçbir ilde kongreye müdahil olmadık, taraf olmadık. Bursa’da da değiliz. Genel Merkez-Bursa teşkilatı ilişkileri içinde böyle bir şey mümkün olmaz.”
Şunun altını çizdi:
“Kim istiyorsa çıkıp aday olur. İl Başkanı zaten aday. Biz Genel Merkez olarak bu gibi konulara karışmadığımız için hiç kimseyi de sorgulamayız.”
Bu noktada…
Önemsediği bir başka spekülasyonu ortaya koydu:
“Kongrelere karışma ve taraf olma durumumuz olmadığı için ilçelerle ilgili bir tasarrufumuz ya da düşüncemiz de yok. Hangi ilçeyi, neden görevden alalım ki? Görevden almak için sebep gerekir. Gündemimizde böyle bir şey yok. Demokratik bir süreç yaşıyoruz.”
Bu tür çekişmeli kongrelere Genel Merkez’in katılımı da çok merak edilir. Teşkilat Başkanı Yalçın buna da açıklık getirdi:
“Ben geleceğim. Fakat Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli genel olarak kongrelere katılmama eğiliminde. Çünkü katılması halinde rahatsızlık olabileceğini düşünüyor. ‘Ben gelmeyeyim de, kimseye baskı olmasın’ diye düşünüyor. O nedenle geleceğini sanmıyorum.”