234 avukata “yasa gereği” ceza sürprizi

Hukuk herkes için önemli ve gerekli. Adaletin yerini bulabilmesi için de hukuk mekanizmasının iyi işlemesi gerekiyor.
Doğal olarak…
Bu da, hukuk camiasından başlıyor. Hukuk camiasının en hareketli yapısını ise avukatlar oluşturuyor. Çünkü avukatları bünyesinde toplayan Baro, mesleki bir yapı olmanın ötesinde, sivil toplum örgütü olarak toplumu ilgilendiren konularda kanaat önderliği üstleniyor.
Öyle olunca…
Baro’nun çalışmalarını düzenleyen ve üyesi olan avukatların sorumluluklarını belirleyen özel hükümler var. Bunlar da yasa ile belirleniyorlar.
Örneğin…
Avukatlık Yasası gereği, tüm avukatların bağlı oldukları Baro’nun seçimlerine katılma zorunlulukları var.
Yasa, Baro seçimine katılmayı zorunlu kılarken, katılmayanlar için seçimlerin uygulanmasına yönelik esasları belirleyen yasa gereği ceza getiriyor.
İşte…
Bu yasa hükmü üzerine, yine yasa gereği Baro seçimini yürüten İlçe Seçim Kurulu tarafından, 15 Mayıs 2011’de yapılan Bursa Barosu olağanüstü kongresine yönelik bir seçim tutanağı hazırlandı.
Tutanakta…
Bursa Barosu’na kayıtlı 1995 avukattan 203 avukatın genel kurula hiç katılmadığı, 234 avukatın da oy kullanmadığı kayıt altına alındı. Bu tutanaktan, 31 avukatın genel kurula katılmasına karşın ol kullanmadığı anlaşılıyor.
Bunun üzerine…
Baro Yönetim Kurulu toplandı ve kongreye katılmayanlar ile katılıp da oy kullanmayanlar için ayrı ayrı olmak üzere üye aidatının üçte biri oranında ceza kesti.
Bu da…
117 liralık bir ceza anlamına geliyor.
Ancak…
Ceza iki kademeli verildiği için, hem genel kurula katılmayıp hem oy kullanmayanlara toplam 234 lira ceza kesilirken, yalnızca oy kullanmadığı belirlenen 31 avukata 117 lira ceza verilmiş oldu.
Cezaya…
Baro’nun Disiplin Yönetmeliği gereği itiraz hakkı olduğu için, 104 avukat mazeret bildirerek itiraz etti. Bu itirazlar Baro Disiplin Kurulu tarafından geçerli bulunup kabul edildi.
Böylece…
Ceza verilen avukat sayısı maksimum 130 olarak gerçekleşti.
Geçmişte böyle bir işlem yapılmadığı için, ceza tebligatı alan avukatlar doğal olarak tepki gösteriyorlar.
Fakat yasal mevzuat böyle. Hukuğu işletmeye de, önce hukuk camiasından başlamak gerekiyor.