Uedaş kolları sıvıyor… Kent merkezinde sık arıza yapıp elektrik kesilmesine yol açan iki trafoya neşter

Bursa’da son dönemin belki de en çok tartışılan kurumu olan Uedaş’la ilgili sıkıntıları iki kategoride ele almak gerekiyor.
Birincisi…
Özelleştirme sonrası yeni şirket anlayışını oturtabilmek ve yeni anlayışla şirket disiplini sağlayabilmek adına yürütülen kimi uygulamalar, özellikle de katı tahsilat yöntemi kamuoyunda farklı yankılar buldu ve vatandaş şikayeti olarak yansıdı.
Üstelik…
Bu sesler Bursa’yı aştı, Ankara’dan bile duyuldu.
İkincisi…
Kent içindeki sistemin eski olması ya da rüzgâr ve kar gibi doğa koşulları nedeniyle arızadan kaynaklanan kesintiler yanında, Teiaş’ın uyguladığı programsız genel kesintiler tepkiye yol açtı.
Bütün bunlar aynı süreçte yaşanınca da Uedaş son günlerde kamuoyu gündeminde en çok tartışılan kurum haline geldi.
Yani…
Yönetim anlayışı değişiminden kaynaklanan kimi sorunlarla kurum dışı konjonktürel sorunlar aynı sürece rastlayınca Uedaş doğal hedefe dönüştü.
Bu da Uedaş’ın talihsizliği oldu.
Sorunları…
Uedaş Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Ferhan Toprak’la konuşurken söz daha çok yatırımlar üzerine yoğunlaştı.
İşte…
Bu noktada Uedaş Genel Müdürü İslamoğlu taahhütte bulundu:
“Bursa’nın yanı sıra Yalova, Balıkesir ve Çanakkale illerine de elektrik dağıtımını biz yapıyoruz. 4 ilin oluşturduğu bölgeye kurum olarak bu yıl 150 milyon lira yatırım yapacağız. Bunun aslan payı Bursa’ya olacak.”
İlginç bir bilgi verdi:
“Kurumu devraldıktan sonra hesaplarda bir şey fark ettik. Dünya Bankası’ndan 20 milyon lira tutarında kredi alınmış. Para bankada tutuluyor, faizi ödeniyor. Şimdi bu 20 milyonu da yatırımlara katıyoruz.”
Yatırımlar, öncelikle mevcut elektrik şebekesinin yenilenmesi için yapılacak. Kent merkezine sık sık kesinti yaşatan arızalar ortadan kaldırılacak.
Örnek de çarpıcı:
“Müdürlüğümüzün karşısında Kültürpark’ta trafomuz var. Fakat bu trafonun hattında tam 10 ek var. Eklemeler şebekenin aslı gibi güçlü olmadığı için, sorun yaşandığında hemen arızaya yol açıyor.”
Tespitini aktardı:
“Sorunlu iki trafomuz var. Biri Kültürpark’ta, diğeri Şehreküstü’de. Hatları eski, çeşitli çalışmalar sırasında kopmuş iki trafoda sık sık arıza yaşanıyor, oradan elektrik alan mahallelerde de sürekli kesinti oluyor.”
Şunu düşünüyor:
“Önce bu iki trafonun tüm şebekesinin yenileyeceğiz. Fakat kış mevsimi yolları kazmak istemedik. O nedenle kış sonrası kazmayı vuracağız.”

Çağrı Merkezi’ne iyileştirme

Uedaş’a yönelik ulaşamama eleştirisi de çok fazla. Genel Müdür Mehmet İslamoğlu bu nedenle çağrı merkezinde iyileştirmeler yaptıklarını söyledi.
“Şu an aynı anda 210 kişi konuşabiliyor” diyen İslamoğlu, enerji kesildiğinde 5-10 bin kişinin aradığını, “buna cevap verebilecek bir sistemin de dünyada olmadığını” söyledi.