Vali Harput mutlu… Dağyenice Termal Tatil Köyü projesi Bursa’da turizm anlayışına eşik atlatacak

Vali Şahabettin Harput, atandığı günden beri turizme önem veriyor ve Bursa’nın geleceğini, turizmde görüyor.
Özellikle…
Termal turizminin dünya koşullarında yapılabilir hale gelmesi için herkesi cesaretlendiriyor, destek veriyor.
Hatta…
İl Özel İdaresi aracılığıyla termal kaynakların geliştirilmesi için sıcak su sondajları bile yaptırdı. Sağlık turizminin en önemli destekçisi oldu. Dünyanın neresinde turizm fuarı varsa Bursalı turizmcilerle birlikte gidip yanlarında durdu.
Yanı sıra…
Vali Harput, turizme destekle yetinmeyip Bursa’ya imzasını atacak bir projenin çalışmalarını da uzun süredir yapıyordu.
İşte…
Turizm Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta 1/25000’lik planda onaylamasının ardından dün Dağyenice Termal Tatil Köyü Projesi’nin teknik detaylarını ilk kez açıkladı.
Açıklarken de…
Daha önce Turizm Bakanlığı’nın Sağlık Bölgesi olarak teşvik kapsamına aldığı, Organize Sağlık Bölgesi için de işlemlerin yürüdüğü Dağyenice Termal Tatil Köyü Projesi’ne tanım getirdi:
“Sayın Başbakanımız büyük kentlerde çılgın projeler istiyor, teşvik ediyor. İşte size Bursa için çılgın proje.”
Dinlerken hak verdik…
Dağyenice’de düşünülen proje Bursa için gerçekten de çılgın proje.
Vali Harput burada 10 ayrı bölgeden oluşan kasaba düşünüyor. O kasabada oteller, sağlık merkezleri, kaplıcalar, alışveriş merkezleri, kültür merkezi, stadyum bulunacak. Uzun süreli kalacaklar için ayrı, tatile gelenler için ayrı villalar olacak.
Proje sıfır atık hedefiyle tam çevreci özelliği de taşıyor.
Kasabada ulaşım tramvayla sağlanacak, Uludağ’la teleferik hattı olacak.
Toplam maliyeti 2 milyar Dolar olarak hesaplanan proje için gerekli arazinin bir kısmı şahıs mülkiyetinde. Onların yaklaşık 80 milyon lira tutacak kamulaştırması için ya Jeotermal A.Ş’.’den yararlanılacak, ya da yeni şirket kurulacak. Altyapıyı devlet yapacak.
Şu sıralar…
Dağyenice’de süren sondajlar var. Bu sondajlarda arzulanan debide sıcak su bulunamazsa, termal su Bursa’dan götürülecek.
Üstyapı için…
Yani, oteller başta olmak üzere tesisler için başta Limak, Ceylanlar gibi tanınmış firmaların yanı sıra Arap işadamlarının başvuruları olduğunu söyledi.
Sürecin başlayabilmesi için önce 5 binlik, sonra binlik planlara projenin işlenmesi gerekiyor.
O nedenle…
Dünkü toplantıda “Dağyenice’nin ne zaman biteceğini” değil, “Ne zaman başlanabileceğini” merak ettik. Vali Harput da açıkladı:
“Planların bu yılsonuna kadar bitirileceğini umuyorum. Sanıyorum bu yıl içinde kazmayı vururuz.”
Açıkça söylemek gerekirse…
Bütün büyük projeler önce hayal etmekle başlar. Vali Şahabettin Harput’un neredeyse bir yılı aşkın süredir düşündüğü, tasarladığı ve proje haline getirdiği Dağyenice projesi gerçekleşirse, bırakın Türkiye’de ilk olmasını, dünyanın sayılı bölgelerinden biri olur.
Böylece…
Vali Harput da Bursa’ya imzasını atar.