Özel İdare’de “beklenen” sürpriz: Demirel gitti Gemlik Kaymakamı geldi

Bursa’da, zaman zaman karıştırılan iki Kemal Demirel var. İkisinin de Bursa’ya çok hizmeti, büyük emeği var.
Siyasetçi olanını kamuoyu CHP Milletvekili olarak, bürokrat olanı ise İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak tanınıyor.
Siyasetçi Kemal Demirel ile gençliğimiz birlikte geçtiği için iyi tanırız. Bürokrat Kemal Demirel’i de Köy Hizmetleri İl Müdürü olduğu 2003 yılından beri tanıyor, başarılarını izliyoruz.
Ziraat Mühendisi olduğunu, hatta toprak ve su mühendisliği uzmanı olarak yüksek lisans yaptığını biliyoruz.
2007’de Genel Sekreter Yardımcısı, 2009’da ise İl Özel İdaresi Genel Sekreteri oldu. Döneminde proje mucidi olarak çok özel çalışmalar yaptı.
Örneğin…
Adına mebran gölet de denilen çiftlik tipi sulama göleti projesinin mucidi Kemal Demirel’dir. Zemine kaplama yapılarak su sızmasının önlendiği bu göletten 4 proje yapıldı. 5’inin de projeleri hazır.
Ayrıca…
Rutin hizmetler yanında köylerde arıtma tesisi yapmaya önem verdi. İznik ve Uluabat gölleriyle Nilüfer Çayı kenarındaki köylerde özel arıtma sistemi çalışmaları yaptı.
Enerji gerekmeksizin evsel atıkları arıtıp sahaya veren doğal arıtmayı 73 köye kurarak Bursa’yı doğal arıtmada Türkiye birincisi haline getirdi.
Özellikle…
Uluabat Gölü çevresindeki 1 kilometre çaplı alanda 4 köyden 3’ünde, 5 kilometre çap içindeki 17 köyden 9’unda arıtma yaptı. İznik Gölü çevresindeki 1 kilometre çaplı alanda bulunan 11 köyden 9’unda, 5 kilometre çap içinde ise 17 köyden 15’ine arıtma kazandırdı.
Ne var ki…
Bursa’yı bu kadar iyi tanıyan, önemli hizmetleri bulunan Kemal Demirel dün itibariyle İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği görevinden alındı. Gerçi bir süredir “beklenen” gelişmeydi ama yine sürpriz oldu. Yerine ise 1.5 yıl önce Gemlik Kaymakamı olarak atanan Bilal Çelik getirildi.
Çelik’in elbette mesleki kariyeri, bilgisi vardır. Atanmasını gerektirecek özelliklere de mutlaka sahiptir. Bunları sorgulayacak değiliz.
Fakat…
Bursa’yı iyi tanımadığını düşündüğümüz için Özel İdare’nin yeni genel sekreterinin önümüzdeki süreçte sıkıntılar yaşayabileceğini, bundan da en çok şikayetçi olan siyasilerin etkilenebileceğini düşünüyoruz.